5800
Almere

3000 extra laadpalen nodig in Almere: ‘Ook nu weer een zoektocht’

De gemeente Almere heeft in 2030 meer laadpalen nodig dan aanvankelijk werd gedacht. In 2020 werd nog uitgegaan van 2.500 palen voor elektrische auto’s, nu staat de prognose op 5.500 palen. Meer dan een verdubbeling.

Verantwoordelijk wethouder Alexander Sprong is niet zo onder de indruk van het tekort en zegt dat het allemaal reuze meevalt. Volgens de wethouder is Almere één van de koplopers in Nederland als het om laadpalen gaat.

Zoeken naar makkelijke plekken

Omdat de gemeente nu 3.000 palen extra moet plaatsen, is een kaart gemaakt met plekken waar die ‘gemakkelijk’ zijn neer te zetten. De gemeente kijkt niet meer welke locatie het meest geschikt is, maar waar die technisch gezien eenvoudig is aan te leggen. Op dit moment staan op de kaart 900 mogelijke locaties, dat moeten er dus op termijn meer worden.

Sprong wil toch ook de behoefte van inwoners laten meewegen in de keuze van de plek van een laadpaal. “Wij kunnen de palen monitoren en zien hoeveel ze gebruikt worden.” Als de gemeente ziet dat er tekorten zijn in bepaalde wijken, kan de gemeente alsnog daar extra palen plaatsen om ervoor te zorgen dat er voldoende capaciteit is.

Problemen bij aanleg

De gemeente voorziet wel problemen bij het aanleggen van de laadpalen. Zo is de levertijd van de materialen opgelopen, is er krapte op de arbeidsmarkt en is het stroomnet in Almere overbelast.

“Dat is ook nu weer een zoektocht,” geeft Sprong toe. “We weten dat we in een deel van de stad momenteel een probleem hebben. We zijn constant in gesprek met de netbeheerder.”

De gemeenteraad spreekt donderdagavond over het tekort aan laadpalen in Almere.

Bekijk hier de actuele kaart met daarop de laadpalen in Almere.

Afbeelding: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant