1.1K0
Almere

In een week tijd is Almeerder Willem Boutkan een van bekendste leden van de Tweede Kamer

In korte tijd is Almeerder Willem Boutkan landelijk bekend geworden. De nummer 30 van de kandidatenlijst van de PVV werd afgelopen woensdag in de Tweede Kamer geïnstalleerd. Uit een interview dat hij aan De Telegraaf gaf, blijkt dat hij niet echt zat te wachten op het Kamerlidmaatschap. Het interview werd woensdag tijdens het televisieprogramma Vandaag Inside besproken. Een rustige start is er daardoor niet bij. Sindsdien verspreidt de ene na de andere video zich via online platforms als TikTok, ook gaat het in heel Nederland over zijn inkomsten.

Willem Boutkan stond op plek 30 van de PVV. Aan De Telegraaf vertelt hij hoe hij verrast was door de verkiezingsuitslag. “Het zou een veilige plek zijn, normaal gesproken. Maar dat was niet zo.” Dat is voor het kersverse Kamerlid extra ingewikkeld, hij is namelijk ook al fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Flevoland en lid van de Almeerse gemeenteraad.

Het gebeurt niet vaak dat Tweede Kamerleden ook nog raadslid én Statenlid zijn. Het wordt door veel partijen als ‘onwenselijk’ gezien omdat het Tweede Kamerlidmaatschap een fulltimebaan is. Toch is Boutkan van plan om zijn drie banen met elkaar te combineren. Daarmee is hij de grootverdiener van het parlement, meldde RTL Nieuws donderdagmiddag. Hij laat hiermee zijn 149 collega’s, inclusief zijn baas Geert Wilders, achter zich.

Geen extra functies

De drie functies zouden samen ruim 181.500 euro opleveren. Maar als een Kamerlid meer dan 8.800 euro extra verdient naast het lidmaatschap, wordt daarvan de helft gekort op de vergoeding. Volgens RTL Nieuws wordt hij met 166.000 euro per jaar wel alsnog de grootverdiener van de Tweede Kamer.

Op donderdagavond liet Boutkan weten zijn nevenfunctie als vicevoorzitter van de Almeerse gemeenteraad neer te leggen. Ook heeft hij afscheid genomen als voorzitter van het presidium. Dat is het dagelijkse bestuur van de gemeenteraad, dat onder andere over de agenda van de raad gaat. Hij blijft wel lid van de gemeenteraad voor de PVV en is hiermee nog steeds het best verdienende parlementslid.

Foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant