1.9K7

Almere past bestemmingsplannen aan om supermarkten op bedrijventerreinen te weren

De gemeente Almere heeft maatregelen genomen tegen de vestiging van supermarkten op bedrijventerreinen. Een nieuw plan zal de regels van 11 bestemmingsplannen aanpassen, zodat supermarkten alleen daar komen waar de gemeente ze wil hebben, bijvoorbeeld in winkelcentra of woonwijken, en niet op bedrijventerreinen.

De veranderingen zijn het gevolg van een aantal incidenten, zoals een vestiging van Aldi op het bedrijventerrein Markerkant en een mislukte poging van Lidl om een winkel in Stedenwijk te openen. De gemeente is van mening dat het ongewenst is dat supermarkten zich vestigen op bedrijventerreinen, aangezien dit de geplande stadsstructuur en het winkelaanbod in de woonwijken kan verstoren. 

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? 

Een bestemmingsplan bepaalt welke activiteiten er op een bepaald stuk grond mogen plaatsvinden. In deze gevallen mochten er winkels komen, maar er stond niet in dat supermarkten niet toegestaan waren. Dit maakte het mogelijk voor supermarkten om zich op locaties te vestigen waar de gemeente dat niet wilde.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Aldi op Markerkant. De gemeente kon de komst van de supermarkt niet tegenhouden, aangezien het bestemmingsplan detailhandel (alle soorten winkels) toestond en niet specifiek supermarkten uitsloot. In een ander geval, aan de Vlaardingenstraat, kon de vestiging van de Lidl alleen worden voorkomen door privaatrechtelijke maatregelen – dat betekent dat de gemeente haar rechten als grondeigenaar gebruikte om de supermarkt daar niet toe te laten.

Hier vinden de wijzigingen plaats

De wijzigingen in de bestemmingsplannen zullen van invloed zijn op 11 specifieke gebieden in Almere: 

 1. Bestemmingsplan Stedenwijk en Weerwater Noord
 2. Markerkant 2009
 3. Kruidenwijk en Beatrixpark
 4. Meridiaanpark, Bosrandpark en Oostrandpark (locatie Havenkom)
 5. Molenbuurt, Bouwmeesterbuurt, Landgoederenbuurt en Polderpark
 6. Indische Buurt
 7. Noorderplassen Oost en West
 8. Almere Hout Noord
 9. Stichtsekant Noord
 10. De Vaart IV/VI
 11. De Laren
 1. Onzin. Almere is de enige stad waar je alleen diep in de wijken je (grote) boodschappen kan doen. Waarom liever kiezen voor parkeeroverlast en overvloed aan gehaast autoverkeer in de woonwijk, ipv een ruime plek, direct aan de dreef, waar geen kinderen spelen. Bovendien zijn de meeste industrieterreinen flink aan vernieuwing toe. De nieuwe Aldi geeft een veel mooier en stadser beeld dan die vervallen panden voorheen.

 2. In Frankrijk zijn supermarkten juist op bedrijventerreinen, om de steden en dorpjes niet met onrustige storen

 3. Geef mij maar een lidle in de Vlaardingen straat hoor, niks op tegen en gratis parkeren. Gewoon wel doen.šŸ˜šŸ‘

 4. Corry Steinbruckner zegt:

  Echt weer Almere..Ik woon hier 42 jaar en steeds denk een groep ambtenaren dat zij verstand hebben van ondernemen. Altijd weer tuttige bemoeizuchtige regels.
  Zo kunnen ze de baas over de mensen blijven spelen. Ook werkt dat corruptie in de hand.
  En daar kan ik over mee spreken. Wat bij de een wel kan, lukt een andere ondernemer niet. Dus opgepast met nog meer gemeente-bemoeizucht.
  Hoe meer regels, hoe meer willekeur bij de vergunningverleners en ligt MACHTSMISBRUIK dicht om de hoek

 5. alban
  moet je eens over zo,n industrie terrein lopen het is een grote bende van zwerfvuil zijn slecht onderhouden als de komst van zo,n supermarkt de omgeving een beter uiterlijk geeft en ook belangrijk beter toegankelijk zonder overlast voor de omliggende buurten wat is het probleem dan of gaan we met zijn alle met de auto in de file voor het stadshart staan?

 6. Dit laat maar weer zien hoever de gemeenteraad afstaat van zijn burgers, volgens mij worden ze hier ook op geselecteerd , vooral niet doen wat goed is voor het stadsbeeld en de burgers.

 7. Boze Stedenwijker zegt:

  Echt achterlijk beleid hier van de gemeente Almere. Waarom geen Lidl in de Vlaardingen straat? Een supermarkt is ook een bedrijf,het is een bedrijventerrein aldaar,er is maar 1 supermarkt in Stedenwijk en dat is de dure Albert Heijn,het is ook nog eens een franchise die niet alles biedt wat een ‘echte’ Albert Heijn wel biedt ( staatsloterij,lotto,mobiele telefoons etc. Waarom heeft de Kruidenwijk wel een Lidl en ook nog eens een Albert Heijn? Ik wil de gemeente Almere eraan herinneren dat er ooit wel een Lidl zat in het centrum ( Blekerstraat),en ook nog een Aldi (waar nu de food passage is) beiden zijn weg uit dit gebied grenzend aan de Stedenwijk,er was ook nog een andere supermarkt in de foodpassage die is ook weg. Mensen zijn nu aangewezen op de dure Appie Heijn ( en dat in een wijk met veel lage inkomens!) Of op de Dirk waar je je fiets niet eens kwijt kunt. Fietsen en fietsers worden ook geweerd uit het stadscentrum. Bah bah! Walgelijk beleid vd gemeente Almere

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant