5540
Almere Stad

Britse podcast duikt in de moord op Ali Motamed

De moord op de Almeerse Ali Motamed is de aanleiding voor een nieuwe internationale podcast. De Britse krant Financial Times heeft onderzoek gedaan naar de moord op Motamed in 2015. In de podcast bespreken de makers hoe de moord op Motamed te linken is aan een groot crimineel drugsnetwerk. De eerste afleveringen van de podcast over het onderzoek zijn sinds dinsdag te beluisteren.

De Britse onderzoeksjournalist Miles Johnson is gefascineerd door de moord in de Almeerse Literatuurwijk, en duikt voor de podcast in de zaak. Hij spreekt met misdaadjournalist van het Parool Paul Vugts en met de Almeerse VVD-politicus Ulysse Ellian over wat er is gebeurd. Van hen hoort hij dat de Iraanse regering waarschijnlijk opdracht heeft gegeven voor het vermoorden van Motamed.

Geheim verleden
In eerste instantie was het een raadsel waarom de moord was gepleegd, Motamed was elektriciën en leek erg op zichzelf te leven. Later bleek dat Motamed in zijn geboorteland Iran een geheim verleden heeft gehad. Eind jaren tachtig is hij veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag. Tientallen mensen kwamen door de aanslag om het leven en Motamed vluchtte naar Nederland.

Drugs
Onderzoeksjournalist Johnson komt in de tweede aflevering van de serie terecht in Dublin en ontdekt tot zijn verbazing dat er ook een link is tussen de moord op Motamed en een groot internationaal netwerk van drugscriminelen. Naoufal F., die is veroordeeld voor het aansturen van de aanslag op Motamed, zou direct in verband te brengen zijn met internationale drugshandel.

A middle-aged electrician is murdered in a quiet Amsterdam suburb. The case leads to a web of drugs, money laundering and state-sponsored assassinations that stretches from Dublin to Dubai.

Financial Times

De eerste twee afleveringen van de podcastserie Hot Money: The New Narcos zijn nu online te beluisteren. De komende weken volgen de overige afleveringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant