2230
Almere

Op deze Almeerse kandidaten stemden Almeerders bij de Tweede Kamerverkiezingen

Alle uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen zijn bekend. Daarmee is duidelijk welke Almeerse kandidaten de meeste stemmen kregen van Almeerders, welke de minste, welke in de Tweede Kamer komen of nét niet. Dit zijn de belangrijkste uitslagen op een rij: 

PVV

Door de grote verkiezingswinst van de PVV komt raadslid Willem Boutkan in de Tweede Kamer. Boutkan stond op plek 30 van de kandidatenlijst. Hij kreeg 171 stemmen. 

De huidige fractievoorzitter van de PVV Almere, Annette Raijer stond op plek 42 en ontving 151 stemmen van Almeerders. Zij komt vooralsnog niet in de Tweede Kamer, mochten er Kamerleden zitting nemen in het kabinet dan kan het zijn dat zij alsnog een stoeltje in Den Haag krijgt. 

GL/PvdA

Abassin Nessar stond op de 36e plek op de kieslijst van GroenLinks en Partij van de Arbeid. Nessar kreeg 366 stemmen van Almeerders. Hij komt niet in de Tweede Kamer. 

VVD

Almeerder Ulysse Ellian stond op plek 18 voor de VVD en kreeg in Almere 649 stemmen. Daarmee kreeg hij in de stad de meeste stemmen na lijsttrekker Dilan Yesilgoz en komt hij in de Tweede Kamer. 

De in Almere geboren Bente Becker kreeg de stem van 161 Almeerders. Zij stond op plek 3 op de lijst. Ook zij zal terugkeren in de Tweede Kamer. 

NSC

Op de lijst voor de partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC) stond Faith Bruyning op plek 18. Zij heeft 380 stemmen gekregen van Almeerders en gaat daarmee haar intrede maken in de Tweede Kamer. 

D66

Bij D66 kreeg de jongste kandidaat Spencer Alberg 217 stemmen, hij stond op plek 19. Met voldoende stemmen zou hij het jongste Kamerlid ooit kunnen worden in de parlementaire geschiedenis van D66, dat is niet gelukt. 

Alberg heeft fors meer stemmen gekregen dan Franc Weerwind, de oud-burgemeester van de stad. Op de demissionair minister stemden 48 mensen. Hij zal ook niet in de Tweede Kamer komen. 

BBB

Almeerder Niels Beijer stond op de 49e plek van de lijst van BBB. Hij heeft 82 stemmen gekregen, daarmee heeft hij in Almere als derde de meeste stemmen gekregen. Door zijn lage plek komt hij niet in de Tweede Kamer. 

PVDD

Kjell van Wijlandt was op plek 18 op de kieslijst van de Partij voor de Dieren terug te vinden. De 29-jarige Almeerder heeft 108 stemmen gekregen. 

De huidige fractievoorzitter van de PvdD Almere, Marjolijn Veenstra, stond op plek 31. Met 113 stemmen heeft ze in Almere als derde kandidaat de meeste stemmen gekregen. Zowel Veenstra als Van Wijlandt komen niet in de Tweede Kamer. 

FVD

Forum voor Democratie had de meeste Almeerders op de lijst staan. Statenlid René Woensdregt stond op plek 21 en heeft 31 stemmen gekregen. Raadslid Karine de Potter, die op plek 22 stond, heeft 33 stemmen ontvangen. 

Fractievoorzitter van FvD Almere, Brent Hadderingh, stond op plek 28. De 25-jarige heeft 6 stemmen gekregen. Leeftijdsgenoot Jelena Postuma stond op plek 34 op de lijst van FvD. De fractie-assistente heeft 25 Almeerse stemmen gekregen. Verder stond Hans Hodde op plek 24, hij kreeg de stem van 14 Almeerders. Alle Almeerders op de lijst van FvD komen niet in de Tweede Kamer. 

DENK

Twee Almeerders op de lijst van DENK hebben veel Almeerse stemmen gekregen. Nancy Rijssel stond op plek 7 en kreeg 266 stemmen. Daarmee heeft ze als derde kandidaat de meeste stemmen gekregen. Ook op Hassan Buyatui (plek 26) hebben veel Almeerders gestemd, namelijk 234 mensen. Rijssel en Buyatui komen desondanks niet in de Tweede Kamer.

JA21

Almeerder Gabe de Groot heeft 29 stemmen gekregen. Hij stond op plek 34 van de lijst van JA21. Hij komt niet in de Kamer. 

50PLUS

Marc van Rooij stond tijdens de Tweede Kamerverkiezingen als tweede op de kandidatenlijst van 50PLUS. Hij heeft 236 stemmen gekregen. 50PLUS heeft geen zetel behaald en daarmee komt Van Rooij niet in de Kamer. Lager op de lijst stonden Jörg Jablonski op plek 12 en Frank de Kruif op de 16e plek. Jablonksi ontving 16 Almeerse stemmen en De Kruif 25 stemmen. 

BIJ1

Ook BIJ1 heeft geen zetel behaald tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De Almeerse Evita de Miranda stond op plek 5 en ontving 313 stemmen. 

BVNL

Ten slotte stond Harry Wijnschenk op de 14e plek van de lijst van Belang van Nederland (BVNL). Hij heeft 38 stemmen gekregen. BVNL heeft ook geen zetel behaald. 

Het overzicht is gebaseerd op de zetelverdeling volgens de door de Kiesraad vastgestelde definitieve uitslag. De partijen SP, CDA, VOLT, CU, en SGP hebben geen Almeerse kandidaat-Kamerleden en zijn om die reden niet genoemd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant