1.7K6
Almere

SP Almere uit zorgen over woonsituatie cliënten DBA

Het contract dat de gemeente met Deskundige Begeleiding Almere (DBA) heeft, wordt niet verlengd. Maar de gemeente belooft dat de cliënten ook komend jaar de juiste zorg zullen krijgen. Ondanks dat is het volgens SP Almere nog niet gelukt om te beoordelen welke cliënten recht hebben op ondersteuning bij zelfredzaamheid.

Bezorgde ouders stapten in juni 2022 naar de SP Almere over een conflict met DBA, het zorgbedrijf van hun dochter met autisme. DBA probeerde haar vorm van zorg te veranderen van Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) naar Wet langdurige zorg (Wlz). “Deze verschuiving lijkt ingegeven door financiële overwegingen, wetende dat DBA geen nieuwe contracten meer zou krijgen van de gemeente”, aldus de SP.

In augustus probeerde DBA de dochter uit haar huis te zetten door een kort geding aan te spannen. De dochter ging namelijk niet akkoord met de veranderingen in haar zorgovereenkomst. De rechter zei dat DBA te snel handelde en dat het niet duidelijk was of de dochter fout zat. Maar het bedrijf wil nu naar een bodemrechter stappen.

Uitzetting voorkomen

“Toen wij het meldpunt ZorgDakloos na de eerste melding openden, constateerden we dat meerdere cliënten onterecht richting de Wlz worden geduwd door de zorginstelling”, meldt de SP. “Dit veroorzaakt extra stress door de dreiging van rechtszaken. Cliënten voelen zich geïsoleerd in dit langdurige juridische proces en vrezen voor huisuitzetting.”

SP-raadslid Rijk Ravestein: “De partij zet zich in om huisuitzetting te voorkomen en onderzoekt hoe situaties waarin wonen en zorg aan elkaar gekoppeld zijn, onmogelijk worden gemaakt.”

 1. G. Erechtigheid zegt:

  Wauw! Eindelijk aandacht hiervoor. Na jaren nog steeds nachtmerries over en door dit bedrijf. Deze directrices.. kennen niks anders dan onveiligheid en besmetten iedereen hiermee. Sneu, maar waar. Een komen en gaan van personeel, waarbij deze dames zich niet te min voelen een ieder persoonlijk de ziektewet in te werken. Vraag ze maar eens hoeveel arbeidsconflicten er geweest zijn mbt personeel. Cliënten mogen niks anders vinden dan door hen opgelegd. Fijn dat er eindelijk aandacht voor is. Het zou beter zijn voor een ieder als dit bedrijf niet langer zou bestaan.

 2. Mevr. De Waard zegt:

  Karma! Debby en Els! Karma!
  Hopelijk mag hierna de weg naar de eeuwige conflicten stoppen. Jullie hebben een voordeelabonnement op de advocatuur. Dat is niet gezond.

 3. Boze moeder zegt:

  Ik hoop dat dit artikel een groot bereik krijgt en door meer media word opgepakt! Zodat er eindelijk eens wat gedaan word aan het wanbeleid bij DBA!!
  De directie bestaat uit angstzaaiers die van uit hun eigen onzekerheden en beperkingen denken de enige te zijn die het autisme snappen en daar mee cliënten echt in problemen brengen. Om nog niet eens te spreken over de enorme angstcultuur die er heerst richting cliënten en personeel.

  Dat ze het contract met de WMO kwijt zijn verbaast mij dat ook helemaal niets, gelukkig maar!! Nu nog hopen dat ze 1 keer in hun leven menselijk kunnen nadenken en de huur contracten op de cliënten hun eigen naam laten zetten.

 4. Wij ontvangen ruim 3 jaar begeleiding vanuit dba en naar grote tevredenheid.
  We hebben grote winst behaald door te kiezen voor dba.
  Mensen gaan nu elkaar onderling opstoken. Ben je niet tevreden dan ga je de keus maken ergens anders heen te gaan. Eens kijken of je daar dan wel tevreden bent!
  Mensen die het verhaal niet kennen, oordeel niet!
  Er zitten altijd 2 kanten aan een verhaal!
  Er zijn namelijk ook veel klanten die wel heel tevreden zijn!

 5. Er zitten 2 kanten aan het verhaal, bijvoorbeeld het verhaal van cliënt in kwestie; die wil geen zorg meer afnemen, maar wel blijven wonen. Zo werkt dat niet hé in een begeleid wonen project…

 6. Ook mijn zoon dreigt nu tussen wal en schip, omdat ze weigeren zaken aan te leveren bij het zorgkantoor, schandalig wat hier gebeurd. Vreemd toch eigenlijk dat wanneer er geen aanbesteding meer is, men gewoon door kan gaan met degelijke praktijken.
  Bezorgde moeder en zorgmentor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant