Verlichting Oosterwold
2.8K10
Almere Hout

Petitie om lichten winkelcentrum Oosterwold uit te zetten: ‘Alsof ze lak hebben aan onze kernwaardes’  

Er is een petitie gestart tegen de verlichting bij winkelcentrum Oosterwold. Volgens aanvrager Erik Kijne is het ‘onacceptabele lichtvervuiling’ en is het overbodig dat de verlichting gedurende de hele nacht blijft branden. Hij hoopt dan ook dat de winkels door de petitie iets zullen doen aan ‘de zee van licht’ bij het centrum.

Volgens Erik is de blauwe verlichting van de Albert Heijn en de overdadige felle verlichting op de parkeerplaatsen en winkels storend. Het winkelcentrum bestaat twee jaar en sinds de opening ergert hij zich al aan de lichten die dag en nacht aanstaan. “Vooral ‘s nachts is het overbodig, het verstoort de hele omgeving. Dat is niet normaal.”

Vanaf het moment dat hij de A27 afrijdt, komt de frustratie op. “Je ziet dan die al die blauwe lichten en dat grote Albert Heijn-logo en vraagt je af: wat is dat joh?”

Onbegrijpelijk

Erik snapt de keuze om de verlichting aan te laten niet en startte daarom de petitie. “Het zal misschien is te maken hebben met de veiligheid, maar midden in de nacht is daar niemand. Ik snap niet dat die lichten aan mogen blijven en dat er een vergunning voor is afgegeven aan uitvoerder Bun. Ik ben er zeer ontstemd over.”

Blij met winkelcentrum

Ondanks de onvrede over de verlichting is hij wel degelijk blij met het winkelcentrum “Drie jaar geleden moesten we heel Almere rondrijden voor alle winkels. Nu kunnen we lekker op de fiets.”

Kernwaardes

Maar dat licht blijft hem een doorn in het oog. “Oosterwold leeft samen met de natuur en vindt de donkere nachten belangrijk. We proberen een mooi leven op te bouwen en duurzaamheid is een kernwaarde. We zijn zuinig met energie en proberen er rekening mee te houden. Wat daar bij dat winkelcentrum gebeurt is gewoon onbegrijpelijk. Het lijkt wel of ze lak hebben aan onze waarden.”

Verlichting windmolens
Bron: ANP
Simpele oplossing

Dat terwijl de oplossing volgens hem erg simpel is. “Ik snap niet dat mensen die verlichting ontwerpen niet wat beter nadenken. Je kan de verlichting bijvoorbeeld smart maken, dus dat ze pas aan gaan als er echt iets langskomt. Je kan ze ook dimmen. Na elven wordt de straatverlichting bij ons bijvoorbeeld gedimd.”

Die oplossing zou volgens hem op veel meer plekken kunnen worden toegepast. “De windmolens met die rode lichtjes in Almere vind ik ook zo storend. Ze zeggen dat het voor de vliegtuigen en helikopters is, maar welke vliegtuigen zie je hier ‘s avonds?”

Luisteren

De petitie is maandag 27 november ingediend en is inmiddels 126 keer ondertekend. Dat vindt Erik al veel. “Je merkt dat het leeft in Oosterwold en iedereen klaagt erover. Ik ben nu aan het uitzoeken waar ik de petitie het beste kan aanleveren.” Toch wil hij meer. “Met duizend zou ik echt heel blij zijn. Dan luisteren de winkels of BUN ook wel. Misschien verdwijnt die zee van licht dan wel.”

Bron foto: ANP

 1. De reden dat er in de nacht niemand komt heeft juist met de verlichting te maken. Een inbreker houdt niet van licht. Altijd dat klagen, ga dan verhuizen als je er last van hebt

 2. Mensen die zich afvragen waarom anderen hier zich druk over maken moeten gauw weg uit Oosterwold. Ik merk dat er mensen wonen die hier gedwongen lijken te wonen en hier het liefst een nieuwe centrum; een heus kermisattractie, van te willen maken. Hoepel toch op. Overigens ben ik wel van mening dat er enigzins iets van verlichting moet blijven, vanwege de veiligheid.

 3. Ingrid Rietmeijer en Gerard Ranft zegt:

  Wij zijn het helemaal mee eens met Erik Kijne en ondertekenen de petitie.
  Deze petitie zou eigenlijk in heel Nederland moeten gelden.Wij wonen in Utrecht, heel veel overbodig reclame lichten.

 4. Stefanie Heinrich, Nunspeet zegt:

  Ik woon daar niet, maar ben het eens met Erik Kijne.
  Ik teken voor alles wat lichtvervuiling tegen gaat.
  Zo vind ik ook permanente nachtelijke verlichting in particuliere tuinen zo (ver)storend. Mensen denken niet na wat het doet met de natuur (dieren/insecten).
  Straatverlichting mag ook wel minder. Mijn huis staat de hele nacht rondom in de felle ‘spotlights’ van de gemeente. Vind het dimmen na 11en wel een goed idee!

 5. Pieter Gangel zegt:

  Te veel verlichting past niet bij Oosterwold zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Men kan zich afvragen wat er uiteindelijk nog van dat idealistische concept over zal blijven maar het is zeker goed om er op te blijven wijzen dat Oosterwold geen doorsnee woonwijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant