1970
Almere

Man met SS-symbool op jas krijgt boete, vrijspraak voor voormalig Satudarah-lid

De rechtbank in Lelystad heeft een 64-jarige man uit Heerenveen dinsdag veroordeeld tot een boete van 200 euro. Hij droeg op 1 december vorig jaar een jasje van de motorclub Rebel Crew MC met daarop een SS-symbool, toen hij in Almere iemand hielp met verhuizen. Volgens de rechtbank had hij moeten weten dat dat beledigend was voor Joden.

De Fries schrok enorm van die beschuldiging. “Ze zeiden dat ik een racistische of extreemrechtse organisatie aanhing. Maar ik was nota bene een Surinaams vrouwtje aan het helpen met verhuizen. Dat doet een racist niet hoor”, zei hij twee weken terug in de rechtszaal.

Joodse achtergrond

Bovendien is hij Joods, vertelde hij de rechters. “Mijn vader heeft de oorlog meegemaakt, mijn familie heeft in kampen gezeten en zat ondergedoken.” Hij zag het symbool op zijn jas niet als SS-symbool en wist naar eigen zeggen ook niet dat het verboden was.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 40 uur tegen hem, waarvan de helft voorwaardelijk.

Verboden kleding
De rechter heeft zich ook over een andere zaak gebogen die te maken heeft met een motorclub. Daarbij werd een man van 57 uit Almere vrijgesproken. Bij hem werd vorig jaar juni een hele lading kleding gevonden van de verboden motorclub Satudarah en haar -ook verboden- supportgroep Saudarah.

In de woning van de man lagen t-shirts, leren vestjes en patches. Ook van motorclubs als Lawa Mena Hau Lala en Los Morros, die volgens de officier opvolgers zijn van Satudarah. 

‘Straf gaat te ver’

De aanklager vond dat de Almeerder zich hiermee schuldig had gemaakt aan het voortzetten van een verboden organisatie en eiste daarvoor twee weken cel voorwaardelijk. De rechtbank vindt dat te ver gaan. Puur het hebben van deze kleding in huis, is volgens de rechters niet voldoende om te spreken van ‘het voortzetten van een verboden organisatie’.

De Almeerder liet twee weken terug via zijn advocaat weten dat de kleding oude voorraad was van de club, waar hij ooit lid van was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.