830
Almere

Storm Poly kostte gemeente Almere 1,5 miljoen euro

Het is alweer wat maanden geleden sinds storm Poly op 5 juli over Nederland trok. De storm heeft Almere flink getroffen. Een maand na de storm waren er overal in de stad nog sporen te zien van het noodweer. Storm Poly heeft daarnaast ook voor de nodige financiële schade gezorgd: 1,5 miljoen euro. 

De gemeente Almere laat weten dat de storm 1,5 miljoen euro aan schade heeft veroorzaakt aan het groen in Almere: 8,5 ton aan opruimkosten en 6,5 ton aan vervangingskosten. 

Tijdens en nog weken na de storm heeft de gemeente verschillende aannemers ingezet. “Zij hebben de vele afgebroken takken opgeruimd, de bomen die zijn omgewaaid verwijderd en takken die deels waren afgebroken, afgezaagd om onveilige situaties te voorkomen. Deze kosten zijn op zo’n 8,5 ton uitgekomen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. 

300 bomen vervangen

Door storm Poly zijn er in de stad driehonderd bomen omgewaaid, zoals de Amalia-boom in het Bos der Onverzettelijken. “Op het totale bomenbestand van 130.000 gemeentelijke bomen, is dat een relatief gering aantal”, vertelt de woordvoerder. “Toch vertegenwoordigen deze bomen een grote waarde. Het gaat veelal om bomen die een flinke omvang hadden, en daardoor waardevol waren voor mens en dier. Daarnaast heeft de gemeente jarenlang in deze bomen geïnvesteerd door het beheer en onderhoud ervan. Dit is onvervangbare schade.”

De gemeente gaat vanaf volgend jaar alle driehonderd bomen vervangen door jonge exemplaren. “De totale vervangingskosten komen uit op ongeveer 6,5 ton. Daarin zitten niet alleen kosten voor een nieuwe boom, maar ook kosten voor het plaatsen, de afwerking van het beplantingsvak en voor bestratingswerkzaamheden waar dat nodig is.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant