4.9K1
Almere Stad

Rechter: docente die op examen schreef werd onterecht ontslagen

Een Almeerse docente die eerder dit jaar door het Park Lyceum op straat werd gezet, omdat ze op het vmbo-examen van een leerling iets had toegevoegd, is onterecht ontslagen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Er was geen dringende reden voor het ontslag op staande voet en de school is te haastig te werk gegaan. Het Park Lyceum had volgens de rechter ook kunnen volstaan met een officiële waarschuwing.

De docente zag tijdens het nakijken van het vmbo-examen Natuur- en Scheikunde dat een leerling bij een formule in plaats van een pijltje een plus had geschreven. Ze voegde dat pijltje alsnog toe, als opmerking voor de tweede corrector.

Maar ze had dit beter niet kunnen doen. Want de tweede docent die het werk nakeek, beschouwde die toevoeging als een stiekeme verbetering door de docente en trok aan de bel.

De formule waar het om ging

De tweede corrector bracht de examencommissie op zijn school op de hoogte. Daarna werd ook de Inspectie van het Onderwijs erbij betrokken. Die bepaalde dat er sprake was van een zogenoemde ongeregelmatigheid. Dit was voor onder meer Omroep Flevoland ook aanleiding om over de zaak te berichten.

Tegenstrijdige regels voor nakijken

De vrouw was het oneens met haar ontslag en stapte naar de rechter. Die heeft nu onder meer vastgesteld dat het Park Lyceum geen duidelijke nakijkinstructies aan de docenten heeft gegeven. Want hoewel er volgens landelijke regels niet op ingeleverde examenopdrachten mag worden geschreven, stond in het correctievoorschrift van het betreffende examen dat dit wel mocht.

De docente heeft het toevoegen van het pijltje bovendien direct toegegeven. Ze gebruikte bewust haar nakijk-potlood, zodat direct duidelijk was dat het om een toevoeging door de docente ging. Het was haar bedoeling om in overleg met de tweede corrector de definitieve score te bepalen. 

Volgens de rechter staat niet vast dat de leerling in kwestie door het extra geplaatste pijltje een hoger cijfer had kunnen halen. Het pijltje wordt namelijk in de vraag bij de opdracht ook al genoemd. De leerling had het antwoord bij de formule goed. Hij was alleen het pijltje vergeten over te nemen.

Noodzakelijk gesprek vond nooit plaats

Tot slot rekent de rechter het de school aan dat die de docente heel snel en op staande voet heeft ontslagen. Volgens de rechter was op dat moment nog onduidelijk of er sprake was van opzet of fraude.

Een noodzakelijk gesprek met beide correctoren, waarin de docente meer duidelijkheid had kunnen geven, heeft nooit plaatsgevonden. De rechter is het met de vrouw eens dat het wellicht anders was afgelopen als zij had kunnen uitleggen waarom ze het pijltje op het examen had aangevuld.

Schadevergoeding 

De docent is een alleenstaande moeder en kwam door het ontslag afgelopen zomer plotseling zonder baan te zitten. Omdat ze op staande voet ontslagen was, kwam ze ook niet in aanmerking voor een uitkering.

De vrouw eiste van de school een schadevergoeding voor gemiste inkomsten. Ook wilde ze een genoegdoening voor de stress en andere gevolgen van het ontslag. De rechter heeft die claim overigens maar deels toegewezen, omdat de docente al heel snel een andere baan heeft gevonden. 

De docente heeft aan Omroep Flevoland laten weten dat ze de uitspraak van de rechter vooral ziet als ‘eerherstel’. 

Nog een onregelmatigheid?

Aanvankelijk werden er twee onregelmatigheden bij het examen op het Park Lyceum gemeld, maar in het tweede geval bleek het achteraf om een verbetering te gaan die de leerling zelf al had doorgevoerd.

  1. John van Wijngaarden zegt:

    tja wat zal ik zeggen;
    zij handelde te goeder trouw, dus een nsb achtig figuur wilde graag de brave persoon spelen. Helaas bestaan dit soort mensen. gerechtigheid dat de vrouw niet schuldig is verklaard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant