2260
Almere BuitenAlmere Hout

Almere krijgt miljoenen om woningbouw op gang te krijgen

De gemeenten Almere en Noordoostpolder krijgen een bijdrage van het rijk voor nieuwbouwprojecten. De bedoeling is dat bouwprojecten die stil zijn komen te liggen hierdoor alsnog kunnen starten.

In Almere gaat het om 244 woningen in Nobelhorst en Oostvaarders en vier projecten in Noordoostpolder. De beide gemeenten krijgen gezamenlijk een bijdrage van € 4,6 miljoen. De bedoeling is dat hierdoor de bouw kan beginnen in de eerste maanden van 2024.

Startbouwimpuls

In heel Nederland dreigen bouwprojecten stil te komen te liggen, laat minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening weten. Dit komt onder meer doordat bouwmaterialen duurder zijn geworden, de rente hoger is en er ook een tekort is aan bouwers. Hierdoor is het voor projectontwikkelaars vaak niet rendabel om te beginnen met de bouw. 

De minister vindt dit onwenselijk, want de vraag naar woningen is groot. Om de bouw op veel plekken toch te kunnen starten heeft de overheid een subsidieproject georganiseerd: de Startbouwimpuls. Voor nieuwe woningen is een bedrag van maximaal €12.500 beschikbaar om prijsstijgingen te compenseren.

De bedoeling is dat de overheidssteun ervoor zorgt dat de geplande huizen alsnog snel kunnen worden gebouwd en tegelijkertijd betaalbaar blijven. 

Dip beperken

Volgens minister De Jonge is de extra financiële steun aan gemeenten bedoeld om met meer tempo te blijven doorbouwen. “Zo helpen we om de dip in de woningbouw te beperken en sneller te herstellen.” 

De afgelopen maanden konden alle gemeenten aanvragen doen voor de Startbouwimpuls. In Flevoland is de bijdrage uiteindelijk toegekend aan in totaal 405 woningen. Landelijk gaat het om ruim 31.000 woningen, verdeeld over 362 projecten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant