3K2
Almere

KNVB Campus komt mogelijk van Zeist naar Almere

Bondscoach Ronald Koeman die dagelijks in Almere rondloopt, of Frenkie de Jong die zich moet melden in ‘Almere’ in plaats van in ‘Zeist’. Het klinkt onwerkelijk, maar de kans bestaat dat het werkelijkheid wordt. De KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) voert namelijk gesprekken met vier Flevolandse gemeenten over het verhuizen van de ‘KNVB Campus’ naar Flevoland. En Almere zit bij die gemeentes.

Zo zijn Almere, Dronten, Lelystad en Zeewolde in beeld om een nieuw hoofdkwartier van de KNVB binnen de gemeentegrenzen te krijgen. Een woordvoerder van de voetbalbond bevestigt dat er ‘verkennende gesprekken’ zijn geweest met de Flevolandse gemeenten en dat alles in de oriënterende fase zit.

De bond noemt Flevoland wel een aantrekkelijke optie omdat er veel ruimte is in de polder, en ruimte is juist de beperkende factor in de huidige thuisplaats Zeist. Ook al zijn de KNVB en Zeist voor de voetballiefhebber onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De KNVB Campus in Zeist is de thuisbasis van de Nederlandse voetbalbond en de bondscoach. Sinds 1965 is het de werkplaats van de Nederlandse voetbalbestuurders, scheidsrechters, trainers en bovenal natuurlijk het Nederlands elftal van de mannen én de vrouwen. Het huidige complex is geopend in 2016 en bestaat uit een hoofdgebouw, een eigen hotel met 21 kamers en vier voetbalvelden.

Weg uit Zeist?

Kortom; de Campus is hét centrum van het groeiende Nederlandse voetbal. En door de groei en populariteit van het Nederlandse voetbal wil de bond graag uitbreiden. De huidige vier velden zijn volgens KNVB-voorzitter Just Spee niet genoeg om alle (toekomstige) topsporters te huisvesten.

De bond heeft naar eigen zeggen nog eens vier velden en meer ruimte nodig om toekomstbestendig te zijn. Maar die uitbreiding ligt gevoelig in de gemeenteraad van Zeist. Zo vreest de naastgelegen Stichting Dierentehuis Zeist volgens RTV Utrecht voor overlast. Ook moet voor de nieuwe trainingsvelden een stuk bos gekapt worden.

Ontvangen met open armen
Eind oktober werd duidelijk dat de gemeente Zeist die uitbreiding niet gaat laten gebeuren. De KNVB kon maximaal twee velden extra krijgen, maar zelfs dat lag gevoelig in de raad. Een dolksteek voor de plannen van de voetbalbond, die binnen tien jaar wil uitbreiden.

De KNVB beraadt zich momenteel op hoe het die uitbreiding de komende jaren toch kan realiseren. Daarbij is verhuizing een steeds realistischere optie. En daar komt Flevoland in de beeld. Nog voordat bekend werd dat de KNVB niet in Zeist kon uitbreiden, benaderde de bond de vier gemeenten om te kijken naar een mogelijke uitbreiding. De KNVB werd én wordt met open armen ontvangen.

KNVB tempert verwachtingen

Zo noemt de gemeente Almere het “een enorme eer en aantrekkelijk dat de KNVB aan Almere denkt.” De KNVB tempert wel de verwachtingen voor de provincie. Zo zijn de gesprekken nog in een voorbereidende fase. Ook zouden meerdere gemeenten zich bij de bond gemeld hebben nadat Zeist een streep zette door de uitbreiding. Er zijn dus nog meer gemeenten in de race.

Een definitieve keuze blijft volgens de KNVB nog wel even uit. Zo hoopt de bond volgende maand meer duidelijkheid te kunnen geven, na de bondsvergadering van 18 december. Tot die tijd is een Flevolandse KNVB Campus nog geen gewonnen wedstrijd.

Foto’s: ANP

  1. Heel goed idee ,ik strijd , door petitie’s te tekenen , voor behoud van dat bos en rust voor het dierentehuis , fijn dat gemeente Zeist nu eens zijn “poot stijf houd” en idd in Almere is ws meer ruimte , goed naar mijn mening objectief artikel . Dik Zeist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant