3430
AlmereAlmere BuitenAlmere Stad

Van ‘weer terug naar gas’ tot ‘dit kan niet’: politiek Almere over stopzetten stroomaansluitingen

Donderdagavond kwam het nieuws naar buiten dat nieuwe of extra stroomaansluitingen per direct niet meer mogelijk zijn voor woningen in Almere Haven en delen van Almere Centrum, Stad Oost en Buiten. De gemeente Almere bracht dit nieuws zelf naar buiten en gaf aan geschokt te zijn. Politieke partijen zijn ook geschokt en willen een debat.

Verschillende politieke partijen hebben op dit nieuws gereageerd. Zowel De Partij voor de Dieren als de ChristenUnie zijn geschrokken. Forum voor Democratie (FvD) bekijkt de situatie anders.

Reacties van de partijen

De Partij voor de Dieren is geschrokken van dit nieuws. Zij geven het Rijk de schuld, want volgens de partij had het Rijk eerder actie moeten ondernemen. Raadslid Marjolijn Veenstra: “We zitten middenin een wooncrisis én een klimaatcrisis. De netcongestie heeft een negatieve invloed op de noodzakelijke energietransitie, en we kunnen het ons niet veroorloven om te stoppen met bouwen”.

Deze projecten komen in gevaar.

Hans van Dijk, van de ChristenUnie, zegt met stomheid geslagen te zijn door dit nieuws: “Als dit werkelijkheid gaat worden, en daar lijkt het naar, gaat Almere nagenoeg op slot. Dit kan en mag niet !!!”. Hij verwacht dat alleen het Rijk dit probleem kan oplossen.

FvD-raadslid Brent Hadderingh was minder verbaasd, hij had dit al zien aankomen: “Dit kan voor niemand een verassing zijn. Het betekent natuurlijk we *per direct* moeten stoppen met het aardgasvrij maken van woningen”.

50PLUS omschrijft dit nieuws als “een donderslag bij heldere hemel”. Zij hebben daarom een interpellatiedebat met het Almeerse college aangevraagd om de situatie grondig te onderzoeken.

Ook de VVD wil zo snel mogelijk een debat over de kwestie. Daarin wil de partij horen welke oplossingen er mogelijk zijn.

Ontwikkelingen woningen in Almere in gevaar

Ook wethouder Alexander Sprong is geschrokken van dit nieuws. Hij wijst naar demissionair minister Jetten. Die zou maatregelen moeten treffen om dit probleem op te lossen. Als er niet snel een oplossing komt voor dit probleem, is de ontwikkeling van Almere tot en met 2029 in gevaar, zegt de gemeente. ‘Gewone’ woningen konden tot nu toe gewoon worden aangesloten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant