5320
AlmereAlmere BuitenAlmere Stad

Per direct geen stroomaansluitingen voor nieuwbouw Almere, gemeente is geschokt

Nieuwe of extra stroomaansluitingen zijn per direct niet meer mogelijk voor woningen in Almere Haven en delen van Almere Centrum, Stad Oost en Buiten. Dat meldt de gemeente Almere. Die zegt te zijn overvallen door deze mededeling die vorige week woensdag werd gedaan door de netbeheerders. De ontwikkeling van Almere komt tot en met 2029 in gevaar als er niet snel een oplossing komt, zegt de gemeente.

“We zijn geschokt en vol ongeloof”, aldus wethouder Alexander Sprong. “De stad wordt buitenproportioneel geraakt door deze situatie.” Volgens de wethouder is de situatie van het overvolle stroomnet ernstiger dan gedacht. Hij zegt dat de ‘onorthodoxe’ maatregelen door demissionair minister Jetten en ‘out-of-the-box’-maatregelen nodig zijn om de periode tot en met 2029 zo goed mogelijk te overbruggen.

Vorige maand werd duidelijk dat de stroomvoorziening voor nieuwe huizen in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland in gevaar komt als er eind 2026 geen ruimte op het net is ontstaan. In het overleg van vorige week bleek dat dit per direct geldt voor Almere, aldus de gemeente.

Het gaat om het verzorgingsgebied van onderstation Almere waarop geen ruimte meer is voor het aansluitingen van nieuwe huizen. Op de elektriciteitsstations De Vaart en Pampus blijkt nog beperkt ruimte voor 6200 nieuwe woningen en 1400 bestaande woningen die aardgasvrij kunnen worden gemaakt, zegt de gemeente.


Disclaimer in grondcontracten

Tot nu toe was het aansluiten van woningen ‘gewoon’ mogelijk. Als het probleem niet wordt opgelost moet tijdelijk gestopt worden met uitgifte van grond totdat er meer duidelijkheid is, waarschuwt de gemeente Almere. Ook wordt het verduurzamen van huizen een stuk lastiger. In alle contracten voor woningkavels wordt nu een disclaimer gezet waarin komt te staan dat het stroomnet vol is voor woningen. Dat gebeurde al voor bedrijfskavels.

Vorige maand werd al duidelijk dat 210 bedrijven in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland op een wachtlijst staan voor een nieuwe stroomaansluiting. Voor hen werd gezocht naar stroom maar dat is tot nu toe niet gelukt.

Foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant