5.7K10
Almere

Misstanden bij De Overloop: ‘Mijn oma ging door een hel’

Bij Woonzorgcentrum De Overloop in Almere zijn bewoners ernstig mishandeld, verwaarloosd en in de steek gelaten. Ook zijn er bezittingen van bewoners gestolen door het personeel. Dat melden familieleden van verschillende oud-bewoners onafhankelijk van elkaar.

Zorggroep Almere, waar De Overloop onder valt, stelde vorige maand zes medewerkers op non-actief. Vervolgens werd recherchebureau Hoffmann ingeschakeld om binnengekomen meldingen te onderzoeken. Dat onderzoek richt zich op zaken die niets met de bewoners te maken hebben, laat directeur Bouke Schuurmans weten. Over misstanden zou niets bekend zijn.

Uit gesprekken die 1Almere voerde met familieleden van oud-bewoners komt een beeld naar voren van een organisatie die weinig empathie met bewoners toont en die mensen zelfs aan hun lot over heeft gelaten. De gesprekken kwamen op gang nadat familieleden lazen dat er medewerkers op non-actief zijn gezet.

Verwaarloosd

“Oma is in 2019 op een vreselijke manier verwaarloosd”, vertelt Manon*. “Ik weet niet wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd, maar wat ik wel weet is dat mijn oma daar door een regelrechte hel is gegaan.” Haar oma was dement en bewoonster van De Overloop totdat zij overleed. Op een dag trof Manon haar bont en blauw aan in een rolstoel. “Uit haar bed gevallen”, is wat ze te horen kreeg van de verpleegster, die haar uren na de val pas opbelde. Haar oma was zo toegetakeld dat Manon haar niet herkende toen ze op bezoek ging. Een arts inschakelen was volgens verplegers niet nodig.

‘De artsen hebben zelfs een traan gelaten’

Een paar dagen later werd Manon door De Overloop gebeld: “Je oma blijft maar zeuren, je mag haar naar het ziekenhuis brengen.” Een ambulance bellen wilde de zorginstelling niet. Manon besloot om haar oma zelf naar het ziekenhuis te brengen. “De artsen hebben zelfs een traan gelaten”. Oma bleek een hersenschudding te hebben en haar heup was gebroken. “Ze hebben haar drie dagen lang gedwongen om te lopen. Daar is ze nooit helemaal bovenop gekomen. Na haar operatie belandde ze in een rolstoel en ging haar dementie achteruit.”

Niet bevoegd

De moeder van Saskia* was 100 jaar oud en woonde in De Overloop totdat zij in 2021 overleed. “Mijn moeder kon niet meer lopen vanwege een gebroken been”, vertelt Saskia. Er ontstond een doorligplek op de hiel van de vrouw. “Dat was heel pijnlijk voor haar, zó pijnlijk dat mijn moeder erover begon te piepen.” Toen Saskia een verpleegkundige aansprak, ontdekte ze dat de dosis morfine verhoogd was. “Wij wisten hier niks vanaf”, zegt Saskia, “Dat moest overlegd worden. Mijn moeder kon ook helemaal niet tegen pijnstilling, alleen tegen paracetamol.” Ook vertelde de verpleegkundige dat de arts die de morfine voorschreef er niet toe bevoegd was. Even later ging de de dosering weer naar beneden. “Als een patiënt begint te piepen worden ze gewoon platgespoten met morfine.”

‘Met medicijnen knoeien’

“Mijn schoonmoeder had regelmatig blaasontsteking”, vertelt Ingrid*. Haar schoonmoeder woonde tot haar overlijden in begin 2023 in De Overloop. “Ze had dan antibiotica nodig, maar die kwam vaak te laat. Er moest altijd iemand achteraan.” Haar schoonmoeder zwierf ‘s nachts over de gangen, op zoek naar verplegers die haar medicatie konden geven. “We zijn uiteindelijk samen naar een van de kantoren gelopen. Mijn schoonmoeder was van slag en boos.” Een verpleegkundige haalde de leidinggevende er daarom bij. “Jullie zitten weer met mijn medicijnen te knoeien”, riep de schoonmoeder. Maar volgens Ingrid was het onmogelijk om een gesprek met de leidinggevende te hebben. “Ze zei dat mijn schoonmoeder loog. Met dit soort opmerkingen zette ze ieder gesprek dicht.”

Al onze bronnen hebben melding gemaakt van de misstanden. In ieder geval bij twee van de drie betrokkenen uit het verhaal zijn excuses gemaakt vanuit De Overloop.

Geen privacy

“Mijn oma’s afstandsbediening is gestolen, haar ringen zijn gestolen, haar ketting is gestolen, haar oorbellen zijn gestolen. Alles verdween, maar niemand wist ergens van”, vervolgt Manon. Toen haar oma naar de gesloten afdeling voor dementie verhuisde, paste de grote tafel niet in de kleinere kamer. Manon gaf haar eigen salontafel aan haar oma, “maar die is ook gejat. Iedereen doet hetzelfde, dus niemand heeft ooit iets gezien.”

De schoonmoeder van Ingrid had een eigen saturatiemeter op haar kamer. Als de verpleegkundigen er een nodig hadden riepen ze: “Pak hem even, hoor!”, zodat ze een andere patiënt konden meten. “Mijn schoonmoeder kon haar grenzen niet aangeven, het maakte haar bang. Ze kreeg hierdoor het gevoel dat ze geen privacy had en dat er niet goed voor haar gezorgd werd. Waarom hadden ze zelf niet zo’n ding?”

Manon trof haar oma in haar rolstoel op haar kamer aan. Ze was in de hoek gezet, “omdat ze lastig was”, denkt Manon. Ze zat daar waarschijnlijk al twee dagen. “Ze was niet naar bed gebracht, niet gewassen en kon niet naar de wc.” Haar oma zat daardoor onder haar eigen uitwerpselen. “Het zat zelfs op haar handen. Het gaat natuurlijk jeuken. Het probleem is: het is een gesloten afdeling, dus niemand ziet het. Die mensen zijn vergeten.”

‘Ze wisten het’

Toen de oma van Manon overleden was, werd haar lichaam gewassen en ingekleed door de uitvaartverzorgers. Zij vroegen de vader van Manon of hij ervan op de hoogte was dat zijn moeder een gebroken been heeft. Dat was nieuwe informatie voor de rouwende familie, maar hierdoor viel een aantal gebeurtenissen voor Manon plotseling op zijn plek: “Toen ze op haar sterfbed lag, zei het personeel: ‘Laat de dekens maar over haar heen’, of ‘Hou haar hand maar even vast, kom maar niet aan haar benen.” Manon denkt dat ze het geweten moeten hebben. “Een vrouw die in een rolstoel zit breekt niet zomaar haar been. Ze is gevallen, of geschopt.”

‘Geschrokken’

De meldingen die Zorggroep Almere op dit moment laat onderzoeken, gaan over intimidatie, machtsmisbruik, privacyschending en onjuiste inzet van medicatie. Dat laat Bouke Schuurmans weten. Hij is sinds september 2023 directeur van de zorggroep. “We hebben geen klachten gehad over de kwaliteit van zorg.” Schuurmans schrikt dan ook van de verhalen van onze bronnen. Hij hoopt dat mensen met soortgelijke ervaringen zich bij recherchebureau Hoffmann willen melden, zodat het wordt meegenomen in het onderzoek.

*Echte namen bij de redactie bekend

 1. Goed dat dit naar buiten komt en hopenlijk worden deze zogenaamde zorgverleners aangepakt.Verschrikkenlijk.!!!

 2. Walgelijk wat ik hier lees…heb zelf ruim 25 jaar bij de Zorggroep op verschillende locaties gewerkt maar dit is echt verschrikkelijk…..hoop dat ze het goed uitzoeken en de daders aanpakken en nooit meer voor die kwetsbare mensen mogen ‘zorgen’…eerder maken ze er misbruik van bah….😡🤮

 3. Brenda Welling zegt:

  Ik werk al 32 jaar voor zorggroep Almere in de wijkverpleging, ik moet er niet aan denken dat wij zo zouden omgaan met onze cliënten.
  Mijn zorghart huilt😓

 4. Heb verhalen gehoord over machtsmisbruik bij het personeel . Niet alleen bij bewoners maar ook bij collega”s die pas gingen werken bij de Overloop

 5. Dit baart me zorgen als je aan je eigen oude dag denkt. Als je geen zorghart hebt moet je ander werk doen….
  Bedenk dat er mensen zijn die zo met je eigen ouders zouden omgaan dat is toch vreselijk…en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Mensen moeten aangifte doen en al die slechterikken moeten ontslagen worden. Karma is on the way!!!

 6. Ook bij de kiekendief lopen en liepen er een paar met met een overdosis macht naar collega’s en zelf lief tegen die bewoner nou echt niet.

 7. Mijn echtgenote werkte ook bij verschillende zorginstellingen. Het was een komen en gaan van leidinggevenden die ook soms hun relaties, vrienden aanstelden en vaak aansturende functies.
  Zij werkte met hart ennziel en niet om het geld. Cliënten zagen haar graag komen alleen een t vergeten in het verslag was voor ons de druppen. Voor ons was dit liefdadigheid en daarom is zij al 8 jaar gestopt. Af en toe doet ze nog vrijwilligerswerk. Zij werkte bij Archipel en Triade. Ik had er niets mee te maken maar krijg rillingen als ik dit lees omdat mijn moeder ook haar laatste dagen in 2007 in Overloop heeft doorgebracht. Gelukkig werkte daar een familielid van ons. Ook zij is lang geleden vertrokken.

 8. Wat mij nog het meest ongerust maakt is hoe heeft het zo lang plaats kunnen vinden onder Zorggroep Almere die pas bekend ook nog eens op een enorm miljoenen verlies staat en waar bijna alle inwoners van Almere min of meer afhankelijk van zijn.
  Ik hou mijn hart vast ben ook nog erg afhankelijk van zorg en dat geeft nu al veel problemen.

 9. Ton Beugelsdijk zegt:

  Ik heb 31 jaar gewerkt bij de zorggroep. In de Overloop en De Kiekendief. Geloof me, ik heb genoeg gezien. Weet je waarom dit allemaal is gebeurt ? MACHT, DURE AUTO’S EN ZELFVERIJKING. Als jij in een dure Alfa Romeo rijdt, dan ben je niet bezig met de zorg. Zo’n directeur hadden we ook. Als jij te beroert ben om even naar de mensen te gaan om ze even te bezoeken in verschillende huizen, dan ben je niet bezig met de zorg. Vaak droomde ik dat het hele bestuur zou op sodemieteren. Helaas.
  Vele bewoners hadden graag gelukkig willen zijn bij de Zorggroep Almere, maar ook dat helaas.
  Ik schrijf dit omdat ook mijn schoonouders in de Overloop hebben gewoond en daar zijn overleden, en niet op de manier zo als je dat zou wensen.

 10. Alles wat er geschreven staat is waar De Overloop is niet het verzorgingshuis waar je ,je ouders met een goed gevoel naar toe laat gaan Mijn moeder heeft er gewoond van 2015 – tot febr 2020 Het waren echt verschrikkelijke jaren vol verdriet en pijn. Ook mijn moeder zag bond en blauw Ze was uit bed gevallen ,volgens de verpleging was er een arts bij geweest er waren geen bijzonderheden ,binnen 6 weken was ze overleden .Het is heel erg maar de woorden mishandeld ,verwaarloosd en bestolen zijn waar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant