1640
Almere

Burgemeester Van der Loo wil meer stemmers trekken door goede voorbeeld te geven: ‘Stem al om 06.00 uur’

De nationale verkiezingen staan voor de deur. De stembussen gaan op 22 november open. Almere behoorde bij vorige, provinciale verkiezingen, tot de gemeentes met de laagste opkomst. Burgemeester Hein van der Loo trekt zich dat aan en wil persoonlijk zorgen voor een hogere opkomst.

Burgemeester Hein van der Loo doet er samen met de gemeente Almere alles aan om de opkomst te verhogen. Zo zijn er volgens hem meer stembureaus dan ooit in Almere. “Er zijn nu 102 plekken in Almere, dat is echt flink meer dan dat het was”, zegt van de Loo. Daarnaast zijn er verschillende acties via sociale media maar ook via reclameborden. “Ik wil iedereen aanmoedigen”, zegt de burgemeester.

Burgemeester in actie voor jongeren

“Ik probeer mensen te bereiken door berichtjes op sociale media, ik heb twee columns geschreven in Almere DEZE WEEK en ik heb een podcast gedaan met twee jongeren”, zegt de burgemeester. “We willen de berichtgeving in de krant en op sociale media ook echt volhouden tot aan de verkiezingen”.

Daarnaast probeert hij via kaarten jongeren te bereiken die net 18 zijn geworden: “Ik stuur 1681 jonge mensen een kaart met aanmoediging waarop staat: jouw stem telt”. Zelf is Van der Loo erg trots op de kaart: “De kaart vind ik heel leuk geworden”. Het is een uitvouwbare kaart met allerlei beelden en foto’s. “Het is een kaart van mij aan die mensen die net 18 zijn geworden over waarom ik het belangrijk vindt dat zij stemmen”, zegt de burgemeester.

‘Goed voorbeeld zijn’

Zelf gaat Van der Loo al om zes uur ‘s ochtends stemmen. Hij deelt dit dan vervolgens op sociale media om mensen die die dag nog twijfelen aan te sporen om toch te gaan stemmen. “Ik probeer zelf een goed voorbeeld te zijn”, zegt hij.

Van der Loo: “We zeggen altijd in Almere maken mensen de stad en als je een keer in de vier jaar de kans krijgt om je stem uit te brengen, moet je dat ook doen. Samen maken wij Almere en samen maken wij het land”.

Zelf kan Van der Loo zijn eerste keer stemmen niet meer heel goed herinneren. “Ik weet nog dat ik in een stemhokje stond, maar op wie ik gestemd heb weet niet meer”, zegt hij lachend. Sinds zijn eerste keer is de burgemeester wel altijd naar het stembureau gegaan.

Hogere opkomst

De burgemeester hoopt op een hoge opkomst. “Ik durf niks over het percentage te zeggen, als het maar een hogere opkomst is dan bij Waterschap en Provinciale Staten”. Om het mogelijk te maken iedereen te laten stemmen zijn alle stembureaus volledig toegankelijk ingericht volgens de checklist Toegankelijke Stemlocaties.

Dit betekent dat alle stembureaus toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Er is zelfs een inclusief stembureau dat, naast de algemene toegankelijkheidseisen is uitgerust met onder andere een doventolk, braille kandidatenlijst, schuinstaande stembus en veel meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant