2600
Almere

Directeur Kanjerwens Peter V. ontkent ontucht jongens, slachtoffers willen bekentenis

Zo’n anderhalf jaar na z’n aanhouding, stond Peter V donderdag voor de rechter. De oud-directeur van Stichting Kanjer Wens wordt verdacht van ontucht met 13 jonge jongens. Zelf ontkent hij de aantijgingen, slachtoffers willen een bekentenis.

“Ik dacht dat je een vriend was. Wees een vent, geef toe wat je gedaan hebt en accepteer je straf”, zei een van de slachtoffers in deze omvangrijke zedenzaak. In de rechtbank werden de details over de ontucht met de minderjarige jongens besproken. Peter V. zou herhaaldelijk hun geslachtsdelen hebben betast. Dit gebeurde dan onder andere tijdens autoritjes, maar ook bij hem thuis.

De 55-jarige Peter V. uit Almere kwam met de veelal kwetsbare jongens in aanraking als oprichter van de stichting Kanjer Wens. Die stichting maakte wensen van zieke kinderen mogelijk. Andere kinderen leerde hij onder meer kennen als trainer of begeleider bij voetbalverenigingen.

Seksuele handelingen gefilmd en gefotografeerd

Naast de ontucht wordt Peter V. ook verdacht van het maken en in bezit hebben van kinderporno. Het zou om zo’n duizend foto’s gaan. Op een van de foto’s is het geslachtsdeel van een jongen te zien met daarbij een hand. Herkenbaar zijn een ring en armbanden, dezelfde die Peter V ook heeft.

De politie heeft de alle foto’s bekeken en denkt te weten wie de jongen moet zijn. Peter V. zegt juist dat het die jongen niet is. Het gezicht van de jongen staat niet op de foto. Wie het wel is wil V. niet zeggen.

Over de eerste zittingsdag is een liveblog bijgehouden. Die kan je hier bekijken.

De Almeerder bekent wel dat hij de man is die op een filmpje seks heeft met een jongen. Dat was in 1993. Deze jongen was toen 14 of 15 jaar oud. Peter drong aan, hij liet het gebeuren, zei het slachtoffer tegen de politie. Volgens V. was de jongen “16 of 17 jaar”. Maar wat moet een volwassen man met een jongen, vroeg een van de rechters. “Ik vind het ook onbegrijpelijk en schandalig. Ik had dat niet mogen doen, geen excuus.” De jongen in het filmpje deed uiteindelijk geen aangifte van ontucht.

Geraffineerd monster

“Was dit het waard om over de ruggen van al die jongens je behoeften te bevredigen?” vroeg de vader van twee slachtoffers aan de verdachte. Hij noemde V. een geraffineerd monster. Een van de slachtoffers vatte samen hoe hij door Peter V. ‘bewerkt” werd. “Peter is zo goed in het manipuleren van mensen. Met mij, kinderen, met iedereen. Hij is directeur van een stichting die zieke kinderen helpt. Hij heeft iedereen een masker voorgehouden.”

Achter de verdachte zaten veel ouders van de slachtoffers. Ze konden zich tijdens de zittingsdag vaak moeilijk inhouden. Als Peter V. vertelt over een voetbaltoernooi in Leeuwarden waar de leiding samen met de kinderen in een grote legertent sliep, roept een man “een snoepwinkel voor je!” Na weer een ontkenning van een verdenking van misbruik, roept een vrouw: “Zeg eens een keer ja! Al die leugens.”

Peter V. verklaart daarover dat het onmogelijk is geweest om iets met de jongens te kunnen doen. “Iedereen ligt er op zijn luchtbed. Dan is het heel onwaarschijnlijk dat je daar überhaupt bij elkaar op bed kunt kruipen.”

De zaak wordt vrijdag vervolgd. Dan wordt ook de strafeis van het Openbaar Ministerie bekend.

(Foto: ANP)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant