4422
Almere

Op deze Almeerse kandidaten kan je stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Op 22 november kunnen Almeerders stemmen op een politieke partij. Dit zijn de Almeerse kandidaten op een rijtje:

VVD

Almeerder Ulysse Ellian staat op de 18e plek op de lijst van de VVD. Hij is sinds 2021 actief in de Tweede Kamer. Ellian kwam in 1989 met zijn ouders uit Afghanistan naar Nederland. Hij wil zich inzetten om vrijheid te bewaken en om mensen ervan te doordringen hoe waardevol dat is. Op basis van de huidige peilingen lijkt hij verkozen te worden.

De geboren Almeerse Bente Becker, die tegenwoordig in Wassenaar woont, staat hoog op de lijst, op plek 3. Zij werd eerder dit jaar door de JOVD Flevoland voorgedragen om Mark Rutte op te volgen. Becker was zeer vereerd, maar liet weten de ambities niet te delen. 

D66

De jongste kandidaat van D66 voor de landelijke verkiezingen is het Almeerse raadslid Spencer Alberg (22). Hij staat als 19e op de lijst van D66. Op de concept-kandidatenlijst stond Alberg nog op plek 13. Met voldoende stemmen zou hij het jongste kamerlid ooit kunnen worden in de parlementaire geschiedenis van D66. Franc Weerwind, oud-burgemeester van Almere, staat op plek 72 als lijstduwer.

Spencer Alberg
GroenLinks/Partij van de Arbeid

Op de kieslijst van GroenLinks en Partij van de Arbeid staat Abassin Nessar op de 36e plek. Hij is fractievoorzitter voor de PvdA in de Provinciale Staten van Flevoland. 

PVV

De 67-jarige Willem Boutkan is al sinds eind jaren ‘90 actief in de politiek en gaat zolang hij er plezier in heeft nog jaren mee door. Hij staat op plek 30 van de lijst van de PVV. 

Op plek 43 van de lijst van PVV staat Annette Raijer. Zij is sinds 2011 raadslid in Almere. 

Partij voor de Dieren

Kjell van Wijlandt is terug te vinden op plek 18 op de kieslijst van de Partij voor de Dieren. De 29-jarige Kjell is opgegroeid in Almere toen de stad voor een deel nog één grote zandvlakte was. Hij heeft de stad zien groeien en bloeien, maar ziet ook dat er nog veel meer in zit voor Almere. 

Op plek 31 staat Marjolijn Veenstra, fractievoorzitter van PvdD Almere. Zij maakt zich onder andere hard voor een verbod op vuurwerk in de stad. 

JA21

De Almeerder Gabe de Groot staat op plek 34 van de lijst van JA21. 

BBB

Niels Beijer staat bij de BBB een beetje verstopt op de lijst, op plek 49.

50PLUS

Marc van Rooij staat tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen als tweede op de kandidatenlijst van 50PLUS. Daarmee maakt hij een behoorlijke kans om een plek in de Tweede Kamer te krijgen. 

Lager op de lijst staan Jörg Jablonski op plek 12 en Frank de Kruif op de 16e plek.

Nieuw Sociaal Contract (NSC)

Op de lijst voor de partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC) staat Faith Bruyning. Zij is slachtoffer van de toeslagenaffaire, de kwestie die mede door Omtzigt op de kaart is gezet. Bruyning staat op plek 18 en lijkt daarmee op basis van de peilingen naar Den Haag te gaan. 

Faith Bruyning
Forum voor Democratie (FvD)

Forum heeft de meeste Almeerders op de lijst. Statenlid René Woensdregt uit Almere staat op plek 21. Net voor raadslid Karine de Potter, die op plek 22 staat. De 25-jarige Brent Hadderingh, fractievoorzitter van FvD Almere staat op plek 28.

Leeftijdsgenoot Jelena Postuma staat op plek 34 op de lijst van FvD. Verder is ook nog Almeerder Hans Hodde (24) kandidaat voor Forum.

BIJ1

Evita de Miranda is terug te vinden op plek 5 op de kieslijst van BIJ1.

Belang van Nederland (BVNL)

Op de lijst van Belang van Nederland (BVNL) staat Harry Wijnschenk op de 14e plek. Wijnschenk is voormalig fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF). 

DENK

Nancy Rijssel staat op plek 7 van de lijst van DENK. Ze wil zich inzetten voor het creëren van een inclusieve samenleving waarin iedereen zich gehoord en vertegenwoordigd voelt. 

Ten slotte staat Almeerder Hassan Buyatui op plek 26 van de kandidatenlijst van DENK.

De partijen SP, CDA, VOLT, CU, en SGP hebben geen Almeerse kandidaat-Kamerleden en zijn om die reden niet genoemd.

In een eerdere versie van dit bericht bleken enkele namen te ontbreken. We hebben dit bericht daarom aangevuld.

Foto: ANP

  1. Nanko Boelman zegt:

    Dit bleek inderdaad het geval. Dank voor het opmerken, we hebben haar toegevoegd aan de lijst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant