Op de plek waar de Vogelweg met de A27 snijdt, staat de verlichting van vier lantaarnpalen uit. De weg wordt beheerd door Rijkswaterstaat, dat het probleem van de kapotte of uitstaande verlichting niet altijd kan oplossen. Met als gevolg dat het viaduct over de snelweg pikkedonker is volgens sommige weggebruikers.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat legt uit hoe het komt dat ze het probleem niet altijd kunnen oplossen. “Kapotte verlichting is een bekend probleem binnen onze organisatie. Veel objecten zijn aan het einde van hun technische levensduur. Dan treden er storingen op en zijn er vaker spoedreparaties en tussentijds onderhoud nodig. De opgave om dit op te lossen is groter dan het beschikbare budget.”
Prioriteiten
Volgens de woordvoerder moet Rijkswaterstaat dan ook prioriteiten stellen in het werk dat ze uitvoeren. “Dit betekent dat we als organisatie terughoudend zijn met het uitvoeren van herstelwerkzaamheden. Als verlichting uitvalt zullen we daarom niet automatisch worden overgaan tot reparatie.”
@almere @gemzeewolde @RWSverkeersinfo @Rijkswaterstaat Klopt het dat de lantaarnpalen op het kruispunt Vogelweg-A27 (viaduct over A27) niet aan staan? Twee kruispunten, pikdonker. In onze herinnering hebben ze vorige winters wel aan gestaan. Alvast dank ☺️ pic.twitter.com/wVmgzil0Mf
— Lisa Kamphuis (@xLisaaa_K) November 4, 2023
Noodzakelijk
De situatie bij het viaduct over de A27 is bekend bij Rijkswaterstaat, maar is tot dusver nog niet opgelost. Per situatie weegt Rijkswaterstaat namelijk af of het noodzakelijk is om de verlichtingsproblemen op te lossen. Bij deze afweging wordt altijd gekeken naar verkeersveiligheid, bereikbaarheid en kosten. Waarbij de veiligheid het zwaarst weegt. “De veiligheid van de weggebruiker mag nooit in het geding komen en Rijkswaterstaat probeert de hinder zoveel mogelijk te beperken. Dus als een situatie echt onveilig is dan wordt het gerepareerd.”
Geen reparatie
Op veel plekken wordt er dan ook niet gerepareerd. “Dat is bijvoorbeeld zo op snelwegen. Over het algemeen leidt het uitvallen van verlichting niet per se tot een onacceptabele veiligheidssituatie, maar draagt het bij aan meer rijcomfort en een iets betere verkeersveiligheid.”
In plaats van reparatie kan Rijkswaterstaat ook een andere maatregelen nemen. “Zo kunnen we bijvoorbeeld tijdelijke verlichting aanbrengen of de maximumsnelheid verlagen.”