4.7K11
Almere Stad

Diwali Festival in Almere feestelijk afgesloten met vuurwerkshow

Afgelopen zaterdag werd het lichtjesfeest Diwali in Almere gevierd met een grote vuurwerkshow. Diwali is een van de belangrijkste feesten uit het hindoeïsme. Het festival werd de hele middag en avond op de Esplanade gehouden. 

Tijdens Diwali vieren hindoes het feest van het licht. Het woord ‘Diwali’ betekent ‘een rij lichtjes’. Met de lichtjes willen hindoes al het duister en kwaad verdrijven. Diwali wordt normaal gesproken op 12 november gevierd, maar de organisatie heeft besloten om het festival twee weken eerder te organiseren. 

Festiviteiten 

Op het plein waren allerlei voedselkraampjes te vinden waar mensen Indiaas en Surinaams konden eten. Ook was er een podium waar optredens van verschillende dansgroepen te zien waren. 

De vuurwerkshow, die dit jaar op het water is, kon vanuit heel Almere bewonderd worden. De Esplanade stond vol met mensen die naar de show kwamen kijken. 

Overlast 

Hoewel de vuurwerkshow veel kijkers trok, zorgde het vuurwerk ook voor overlast voor mensen. “Op dit moment ligt mijn hond in de stress van de enorme knallen en zijn baas ook”, schrijft een lezer op de website van 1Almere.

Ook Marjolijn Veenstra, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vindt het jammer dat er nog steeds gekozen wordt voor een vuurwerkshow. “De PvdD Almere heeft heel duidelijk de diervriendelijke alternatieven aangedragen, zoals een laser- of droneshow”, zegt Veenstra op X.

Duurzaam feest

De organisatie heeft voor het vuurwerk oplossingen bedacht om afval te voorkomen. Zo zijn alle schadelijke zware metalen vervangen door milieuvriendelijke grondstoffen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het milieu. Al het plastic dat tijdens het evenement wordt gebruikt, wordt vervangen door recyclebaar karton.

 1. Het zag er fraai uit passend bij het lichtkunstfestival Alluminous, maar waarom zoveel harde knallen voor een lichtfestival. Dat moet toch voor de dieren anders kunnen. De organisatie had de bewonderd wel per brief geïnformeerd maar zonder telefoonnummer voor overlast. Dat is wel verplicht!

 2. Iris, het is Indiaas en niet Indiaans. Even twee verschillende culturen op een hoop gooien kan niet he.

 3. Het was geweldig de vuurwerk show subliem.
  Het is wat je meegemaakt moet hebben, de sfeer is altijd goed.
  Dat gezeur over dieren moet ok eens stoppen.
  De poep overlast en los lopende honden hinder is vele malen groter.
  Dat zou afgeschaft moeten worden.
  En inbeperkt een hond staat niet boven een mens.

 4. Wat een gezeik van mensen, je kan ook niet vrij zijn. Alles maar saai maken en als excuus dieren. Er gaan dagelijks dieren dood door aanrijding en daar hoor je niks van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant