Flevoziekenhuis Pacemaker
1970
Almere

Flevoziekenhuis zet als één van de eerste ziekenhuizen nieuwe pacemakerprocedure in

Het Flevoziekenhuis hoort bij de minder dan tien ziekenhuizen in Nederland waar de nieuwe pacemakerprocedure CSP wordt ingezet. De procedure was al wel een paar jaar beschikbaar in het Tergooi ziekenhuis in Hilversum, maar nu dus ook in het Almeerse ziekenhuis. Hierdoor hoeven Almeerders niet meer naar Hilversum om de behandeling te ondergaan.

Bij de nieuwe procedure wordt het draad van de pacemaker in de buurt van de natuurlijke elektriciteitsbanen in het hart geplaatst in plaats van in de hartpunt of het tussenschot van de rechter hartkamer.

Op die manier trekt het hart synchroon samen, wat met de oude procedure niet altijd gebeurde. En dat is belangrijk, want als het hart niet tegelijk samentrekt, kan er hartfalen ontstaan. Dat was wereldwijd bij 10 procent van de plaatsingen het geval. Door CSP toe te passen, is de verwachting dat er minder hartfalen voorkomt en er sowieso minder complicaties zijn.

Daarom verwacht het Flevoziekenhuis volgens een woordvoerder een deel van de pacemakers via CSP te plaatsen. “Met name als het hart vaak de hulp van een pacemaker nodig heeft lijkt CSP van toegevoegde waarde.”

Device zorg
Ook legt hij uit dat het ziekenhuis met de nieuwe procedure betere zorg kan bieden op breed gebied. “CPS is een vorm van device zorg. Dat is zorg voor patiënten met behulp van apparatuur.”

Het Flevoziekenhuis biedt volgens de woordvoerder onder andere ook ICD’s en subcutane ICD’s aan. “Dit zijn apparaten die een elektrische schok aan het hart kunnen geven in het geval van een levensbedreigende hartritmestoornis. Met de uitvoering van CSP-ingrepen biedt het Flevoziekenhuis device zorg in de volle breedte en gaat Almere mee in een wereldwijde trend.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant