3612
Almere

Donkere wolken boven begroting Almere: ‘Moeilijke bevalling’

Is het glas halfvol of halfleeg? Zo kun je de Algemene Beschouwingen over de begroting 2024 van donderdagavond wel kenschetsen afhankelijk of oppositie- of coalitiepartijen het glas leegdronken. Tjeerd Herrema volgde het debat over de begroting voor 1Almere.

Een moeilijke bevalling was het zeker gaf wethouder Financiën Kees Ahles toe, met donkere wolken boven de begroting. Veel kosten lopen op, de rijksbijdrage valt tegen en de stagnerende woningmarkt en krimpende economie voorspellen zwaar weer. Waar oppositiepartijen vooral besluiteloosheid en vooruitschuiven in de begroting lazen, zagen coalitiepartijen vooral een begroting in balans.

Wat burgemeester Van der Loo aankondigde als het ‘’hoogtepunt van het jaar” was een weinig sprankelend debat waarin maar liefst 15 partijen in de raad (Respect Almere was afwezig) hun oordeel gaven over de begroting voor volgend jaar.

Breed gedeelde zorgen waren er over de achterblijvende woningbouwcijfers en de groeiende woningnood. Niet geheel toevallig presenteerde het stadsbestuur op de valreep gister het zgn. ‘Aanvalsplan Woningbouw’ wat sneller meer betaalbare woningen moet gaan opleveren. Op dit thema zochten PvdA en GL nadrukkelijk steun bij D66, SP en CU om dit plan aan te scherpen.

D66 liet als enige coalitiepartij opvallend de nieuwbouwdoelstelling van 2.500 per jaar los “We doen wat kan”, ook ingegeven door de recente berichten dat het stroomnet niet meer woningen aan kan. DENK zag in het plan vooral veel ‘’gebakken lucht’’ en de PVV “een wassen neus” met herhaling van hun voorstel voortaan statushouders geen urgentie meer te verlenen bij woningtoewijzing. De fractie van BIJ1 nam hier nadrukkelijk afstand van maar vond de begroting verder “bedroevend”.

Jeugdzorg hoofdpijndossier

Kritiek was er bij meerdere fracties, waaronder 50Plus en PVV, op de verhoging van de gemeentelijke belastingen in plaats van te bezuinigen. Maar concrete voorstellen om deze te verlagen bleven vooralsnog uit en lijken niet op een meerderheid te kunnen rekenen. De SP die wel met de lastenverzwaring instemde greep de verhoging aan om ook de toeristenbelasting te verhogen.

De Jeugdzorg blijft voor veel fracties een hoofdbreker. De kosten lopen steeds verder op en de wachtlijsten nemen niet af maar groeien juist. Veel zicht op verbetering lijkt er niet te zijn. De PVV haalde daarom Groningen aan waar met veel minder geld en vergelijkbare problemen de jeugdzorg beter in control zou zijn en vroeg hun aanpak te onderzoeken.

Wethouder Kees Ahles

Van het doel 60 miljoen te sparen is tot nog toe weinig terecht gekomen. Wethouder Ahles van Financiën herhaalde dat dit spaardoel nog “staat als een huis” en kondigde tussen de regels aan dat als dit sparen niet lukt er extra bezuinigd moet worden, bovenop de nog niet ingevulde bezuinigingen. Ook de VVD hamerde hierop “Alle meevallers eerst voor de buffer gebruiken”.

Samen met CU was de VVD het meest tevreden met deze begroting. Wel hamerde de VVD samen met D66 op meer aandacht voor de schoolgebouwen die hoognodig aan groot onderhoud toe zijn. Meerdere fracties waaronder Leefbaar Almere en de Partij voor de Dieren zetten vraagtekens bij het uitstellen van de duurzaamheidsambities van het stadsbestuur. Toch was de PvdD net als de andere nieuwkomer in het stadsbestuur de SP, overwegend positief over de begroting.

Wijzigingen

De komende weken wordt de begroting verder besproken en dienen de fracties hun wensen en wijzigingen in, waarover later wordt gestemd. Een aantal fracties maakten nu al hun wensen concreet. Zo gaf het CDA aan bij de invulling van bezuinigingen Poppodium de Meester te willen ontzien. De SP en PvdA zagen hun lang gekoesterde wens voor een Stadspas dichterbij komen met de toezegging dat hiervoor komend jaar een voorstel naar de raad komt.

 1. Laten we gewoon zeggen wat het op staat is het niet zo dat de financiën vwb de begroting van Almere een compleet zooitje is. Dit zijn tocb de gevolgen van het wanbeleid van sommige wethouders tijdens de voorbereidingen van de Floriade en nu het compleet uit de hand gelopen Oosterwolde project waar nu alsnog veel geld in gestoken wordt door in eerste instantie de riolering en wegennet aan de bewoners over te laten, welke nu naar blijkt niet aan de wettelijke normen voldoen en dat heeft tot gevolg dat de overige burgers moeten bloeden dmv belasting verhogingen

 2. Onze wethouder begroot maar liefst 120 miljoen euro voor jeugdzorg. Tien procent van de totale begroting. Ruim € 1.250 per Almeers huishouden.

  Gemiddeld kost de jeugdzorg in Nederland per ‘client’ pakweg
  € 12.000. Met 120 miljoen financier je dus 10.000 Almeerse ‘clienten’.

  Almere telt ruim 45.000 inwoners in de leeftijd 0 t/m 18. Krijgt nou bijna 1 op de 4 hiervan jeugdhulp… of gaat hier iets fout?

  Terecht wijst de PVV op Groningen. Met ‘maar’ 80 miljoen bedienen ze daar meer jeugdigden. Hoe kan dat?

  Wát gaat er fout in Almere?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant