De komende weken wordt de gemeentelijke begroting voor 2024 in de gemeenteraad besproken. In totaal wil Almere bijna 1,2 miljard uitgegeven met een tekort van 20 miljoen. Tjeerd Herrema dook voor 1Almere in de begroting om te kijken waar de gemeentelijke miljoenen vandaan komen én waar ze naartoe gaan.
De belangrijkste inkomsten zijn het gemeentefonds (46 procent) en de grondopbrengst (9 procent). De helft van die 1,2 miljard gaat naar Sociale Voorzieningen en Zorg, Wonen, Openbare Ruimte en Jeugdzorg.
Minder rijksbijdrage en lagere grondopbrengst zorgen er samen met oplopende kosten van de Floriade, jeugdzorg en het riool in Oosterwold, voor dat van het plan om 60 miljoen te sparen voorlopig weinig terecht komt. Ook de plannen om eigen gebouwen te verduurzamen en de eerste grote klimaat- en energieneutrale stad te worden, zijn op de lange baan geschoven. Wel is er geld voor de groeiende groep Almeerders die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.
Het stadsbestuur blijft vasthouden aan de nieuwbouwdoelstelling van 2.500 nieuwe woningen per jaar ook al meldt de begroting dat de verkoop van dure woningen vanaf vijf ton fors terugloopt. Afgelopen jaren is de grens van 2.000 nieuwbouwwoningen per jaar niet gepasseerd, dus de vraag is hoe reëel deze doelstelling is bij een stagnerende woningmarkt.
Het is de tweede begroting van het huidige stadsbestuur. In het coalitieakkoord ‘Bouwen aan een gezonde toekomst’ uit 2022 spraken de zeven coalitiepartijen af “De belastingen zullen we niet verhogen, anders dan het toepassen van de inflatiecorrectie. Wel houden we rekening met een stijging van de rioolheffing”.
Die rioolheffing is sinds het aantreden van het stadsbestuur in 2022 flink gestegen met 30,3 procent van 175,67 euro naar 228,93 euro in 2024. De stijging voor 2024 is bijna 20 procent. Ook de komende jaren gaat de rioolheffing extra omhoog om alle kosten voor het riool te kunnen dekken, inclusief de rioolkosten in Oosterwold. Deze extra kosten worden over alle Almeerders die rioolheffing betalen omgeslagen.
Relatief hoge belastingen
De overige gemeentelijke belastingen (OZB en afvalstoffenheffing) stijgen niet meer dan de inflatie, zo was de afspraak in het coalitieakkoord in 2022. In 2023 steeg de OZB al met 6 procent, de parkeertarieven met 8,7 procent en de afvalstoffenheffing met 5,4 procent vergeleken met 2022.
De stijging voor 2024 valt hoger uit ook omdat de inflatie in 2022 hoger uitviel: de OZB stijgt met 7,2 procent en de afvalstoffenheffing met 6,9 procent. Voor dit jaar verwacht het CBS een lagere inflatie van ongeveer 5 procent.
Uit de begroting blijkt dat de gemeentelijke belastingen in Almere al relatief hoog zijn vergeleken met het gemiddelde in Nederland .
Gemiddeld betaalt een gezin volgend jaar 9,6 procent meer aan gemeentelijke belastingen. Een gezin met een eigen huis (WOZ-waarde 376.000 euro) betaalt in totaal in 2024 1.034,62 euro en een alleenwonende 1.012,08 euro. Ook na 2024 blijven de woonlasten oplopen, zo meldt de begroting, met 31 euro per huishouden bovenop de inflatiecorrectie.
Wat je werkelijk betaalt hangt wel af van je situatie. Zo betalen huurders alleen afvalstoffenheffing, dus geen OZB en rioolheffing. Deze belastingen betalen alleen eigenaren van panden. De gemiddelde WOZ-waarde in Almere lag in 2023 iets lager dan in dit rekenvoorbeeld, namelijk op 363.000 euro. Deze is wel de afgelopen twee jaar flink gestegen met 87.000 euro.
Eénpersoonshuishoudens
Huishoudens met meer personen hebben vaak een tweede inkomen, wie alleen woont moet met één inkomen rondkomen. Momenteel is één op de drie huishoudens in Almere alleenwonend en de afvalstoffenheffing voor alleenwonenden in Almere de hoogste van Nederland. Om de afvalstoffenheffing voor alleenwonenden te verlagen heeft de raad in 2020 een motie aangenomen om dit tarief stapsgewijs te verlagen naar 85 procent van het meerpersoonstarief. Na een eerste kleine stap in 2022 voert het huidige stadsbestuur geen verdere verlaging door.
Later meer over de bespreking van de begroting 2024 in de gemeenteraad.
Wederom moet de Almeerse bevolking bloeden voor het financiële wanbeleid van onze wethouders. Floriade, Oosterwolde complete miskleunen. Zo erg zelfs dat bewoners zich diep in de schulden hebben gestoken voor een eigen septictank. Maar nu blijkt dat sommige bewoners zich niet aan de gestelde eisen houden komt de gemeente in actie en laat alle Almeerders bloeden voor een niet welwillende minderheid in oosterwolde. Al met al ik word met de rotzooi van een ander en de gemeente opgescheept. Weg met die corrupte en financieel mislukte gemeente
Helder betoog. Dank je.
Ongekend hoge belastingen.
Je wordt gewoon beroofd waar je bijstaat.