Vanaf 1 januari gaat de belasting over bier omhoog. Dat komt doordat de accijnzen anders berekend gaan worden. Een speciaalbiertje zou daardoor tot wel 20 cent duurder kunnen worden. Klinkt niet veel, maar voor kleine brouwerijen zoals de brouwerij Stijl uit Almere heeft dat grote gevolgen.
Accijns is een zogeheten verbruiksbelasting op bepaalde goederen, zoals alcohol, tabak en benzine. Hoe meer alcohol, sigaretten of benzine je koopt, hoe meer je betaalt. Maar als je geen alcohol drinkt, niet rookt en geen auto rijdt, dan betaal je niets. Het systeem wordt vervangen door een waarbij het alcoholpercentage leidend is: hoe meer alcohol er in bier zit, hoe meer accijns er moet worden betaald.
Lokale brouwerijen
“Wat al moeilijk voor ons is, gaat nóg moeilijker worden”, zegt Anneke Geraads van de Almeerse brouwerij Stijl. De brouwerij verkoopt bieren van 4 tot 11 procent. “Het is de laatste tijd al lastig. De prijzen bij onze klanten zijn ook hoger geworden en zij zitten ook niet te wachten op een prijsverhoging van ons. Dus we maken ons zorgen dat we klanten verliezen.”
Anneke legt uit dat kleine brouwerijen veel meer last gaan hebben van de verhoogde belasting. “Wij zijn kleinschalig, dus onze prijzen liggen al een stuk hoger. Grotere partijen zoals Heineken kunnen zo’n prijsverhoging prima dragen, maar wij niet. 40 procent van de prijs gaat naar de belasting, dan komen de kosten van het produceren er nog overheen. Dus een prijsstijging van 10 tot 20 cent lijkt niet veel, maar op deze manier houden we zelf heel weinig over, dat we bijna denken waar doe ik het voor? Dat is iets waar consumenten geen idee van hebben.”
Petitie
Branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen Craft is samen met brouwers een petitie gestart om de politiek op andere gedachten te brengen. “Ik heb er een hard hoofd in, maar ik ben blij met het bereik. Zo snappen meer mensen waar wij mee zitten en is er meer begrip”, zegt Anneke.