Het is ruim zestien jaar geleden dat Cassandra verdween en dood gevonden werd in de Noorderplassen. De zaak is nooit opgelost. Samen met teamleider van de zaak en toenmalig plaatsvervangend wijkteamchef, Folkert van Dekken, bespreken we de zaak en blikken we terug. “Ik herinner me de dag in 2007 dat Cassandra verdween nog steeds erg goed”
Destijds was Folkert vervangend wijkteamchef in Almere Buiten. “In die tijd hadden we een goed wijkteam. De jeugdwijkagenten en normale wijkagenten werkten samen en de buurten waren nog behapbaar.”
De teamleider herinnert zich nog dat het meteen niet goed voelde op het moment dat hij hoorde dat Cassandra vermist werd. “Ik dacht meteen: dit is anders. Ze studeert en heeft een bijbaan. Ze is een meisje dat niet zomaar wegloopt. Daarom hebben we het ook heel serieus opgepakt. Niet direct als een misdrijf, maar hoe langer het duurde voordat we haar vonden, hoe meer we daar wel van uit gingen.”
Cassandra van Schaijk werd op zaterdag 24 maart 2007, rond 04.00 voor het laatst gezien op het busplein in Almere-Stad na een avondje stappen. Ze was die zaterdagnacht in discotheek “Eindelijk” geweest en moest om 04.00 uur thuis zijn. Cassandra was volgens diverse getuigen op dat moment onder invloed van alcohol en vermoedelijk drugs. Volgens een getuige werd zij op het busplein aangesproken en mogelijk meegenomen door twee onbekend gebleven getinte mannen. Deze mannen zouden haar een lift hebben aangeboden. Uiteindelijk werd ze op zaterdag 14 april dood aangetroffen in de Noorderplassen in Almere.
Grootschalige opsporing
Uiteindelijk werd Cassandra dus drie weken later in de Noorderplassen gevonden. En een jaar later, in 2008, krijgt hij de zaak Cassandra van Schaijk onder zich als teamleider Team Grootschalige Opsporing (TGO). Hij baalt dat hij de zaak destijds niet meteen kreeg. “Als teamleider ga ik all the way. Ik stel een multidisciplinair team samen voor grootschalige opsporing. Kijk, als je bij voetbal maar één bal op het goal schiet, heb je maar één kans. Maar schiet je er honderd, dan is de kans ook groter dat er eentje in het doel gaat. Zo zie ik dat ook met het onderzoek. We hadden bijvoorbeeld camerabeelden van Almere Buiten, Weesp en Amsterdam moeten bekijken. Hoe breder we zoeken, hoe groter de kans dat we iets vonden.”
Al bedoelt hij dat niet als kritiek op het team dat in 2007 nog op de zaak zat. “Ze hebben alles gedaan dat ze op dat moment, in die tijdsgeest, konden doen. Met de kennis van nu had ik het gewoon anders gedaan.”
Misdrijf
Folkert vertelt dat het wel waarschijnlijk is dat Cassandra is omgekomen door een misdrijf, maar dat ze nog geen verdachten hebben kunnen aanhouden. “Er zijn mensen die haar hebben zien meegaan met twee mannen, maar niemand weet wie die mannen zijn. Er waren ook geen bussen met camera’s erin, zoals die er nu wel zijn. Haar bankpas en telefoon zijn niet meer teruggevonden, dat is gek.”
Nooit losgelaten
Hij heeft de zaak dan ook nooit losgelaten, omdat hij volgens hem anders is dan andere zaken. “Elke volwassene herkent het als je kinderen hebt. Als je puber op stap gaat en niet thuiskomt en drie weken later in het water ligt. Dat is het ergste dat je als ouder kan gebeuren. Iedereen heeft er een gevoel bij van onveiligheid en angst.”
Teamleider Folkert van Dekken
Ook nu de zaak in feite een cold case zaak is, houdt Folkert zich er nog mee bezig. “De zaak is nooit echt gesloten, ik ben er altijd mee bezig gebleven. Ik heb ook hoop dat het mysterie rondom de zaak ooit wordt opgelost. Door nieuwe ontwikkelingen of tips kunnen er nog nieuwe dingen naar boven komen die zorgen voor een doorbraak.”
Dinsdag was er bijvoorbeeld een uitzending van Opsporing Verzocht die de politie 22 tips opleverde. Daar gaat het TGO nu mee aan de slag.
Aandacht
Volgens hem blijft het daarom belangrijk om aandacht te blijven vragen voor Cassandra, zoals ze bij de Peter R. de Vries Foundation onder anderen 100.000 euro hebben uitgeloofd voor de gouden tip. “Door aandacht te blijven vragen, blijven mensen aan Cassandra denken en dat kan zorgen voor mensen die toch na jaren hun mond open doen. Ik hou nooit op, dus ik vraag aan alle mensen uit Almere als je informatie hebt, meld je het aan bij de politie. Dat kan ook anoniem. Doe een briefje in de brievenbus, bel of mail me. Ik kan zelfs naar je toekomen. Doe het voor de familie van Cassandra en nabestaanden.”
Folkert wil dan ook op het hart drukken: “Heb je informatie bel dan de tiplijn op 0800-6070 of anoniem op 0800-7000”