2880
AlmereAlmere Stad

Almere kijkt met trots terug op Baby Loss Awareness Week: ‘Geen woorden voor’

Op het Weerwater in Stad zijn afgelopen weekend tientallen verlichtte bootjes ter water gelaten. Elk bootje bevatte een bloem en een bericht van ouders die een baby hebben verloren. ‘The Wave of Light’ was een onderdeel van de Baby Loss Awareness Week. Ruth van den IJssel van de organisatie kijkt met trots terug.  “Ik heb er bijna geen woorden voor. Ik ben er heel stil van en als ik er wel woorden aan geef, vond ik het intens, warm en waardevol.”


Tijdens de Baby Loss Awareness Week werd aandacht besteed aan zowel baby’s die snel na de geboorte zijn overleden als aan baby’s die stil geboren zijn. De afsluiting van de week begon met een bijeenkomst in Kunstlinie. Ouders konden een bamboebootje maken en er allerlei soorten bloemen in plaatsen. Ze mochten ook een briefje toevoegen ter herinnering aan hun verloren kind.

Om zeven uur verzamelden de bezoekers zich op de steiger bij Kunstlinie, waar kaarsen werden aangestoken. Van den IJssel las een gedicht voor, waarna ongeveer 150 mensen hun bamboebootje te water lieten. “Het was een mooi idee om je kindje zo te eren. Op deze manier konden ze de situatie een soort van loslaten, door het bootje op het water te laten. Vaar maar weg, daar waar je nu bent.”


LED-scherm en bloemen

Gedurende de week was er op de Esplanade een glazen huis met een LED-scherm waarop 600 namen van baby’s werden geprojecteerd die worden gemist. “Veel mensen bezochten het glazen huis. Er moet ruimte zijn voor emotie, en het kindje mag er zijn.”

Naast het glazen huis waren er aan het Weerwater verschillende lichtkunstwerken te bewonderen die verschillende emoties uitbeeldden. Er waren zes fantasiebloemen met elk hun eigen emotie: liefde (roos), verdriet (blauwe regen), trots (zonnebloem), angst (distel), schuld (paardenbloem) en dankbaarheid (waterlelie).


Of BLAW volgend jaar weer in Almere plaatsvindt is nog onzeker. “We hebben wel van veel bezoekers gehoord dat ze volgend jaar weer willen komen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant