Terwijl Nederland worstelt met een toenemende druk op de gezondheidszorg, zoomt 1Almere in op de situatie in Almere. In deze driedelige serie werpen we een diepere blik op de uitdagingen die deze stad tegenkomt in haar streven naar gezondheid en welzijn voor haar inwoners.
Taniya Bissumbhar (18) en Esmée Bruurmijn (18) uit Almere lopen stage in de zorg. Taniya wil kinderarts worden, Esmée wil de ouderenzorg in. “Ik merkte dat ik het zo mooi vind om mensen in het laatste moment van hun leven nog zo veel liefde en zorg te kunnen geven, zo veel geluk en blijdschap.” Zowel Taniya als Esmée is overtuigd van haar keuze voor de zorg, maar ziet dat er weinig animo is vanuit studenten voor hun sector. “We moeten net zo hard werken als de normale werknemers, maar ik krijg twee euro per uur.”
Taniya zit in het derde jaar van de opleiding Verpleegkunde op het MBO in Almere. “Ik wilde de zorg in omdat ik van kleins af aan al plezier haalde uit het verzorgen van mensen. Ik vond het leuk om in het ziekenhuis te komen om te zien hoe alles werkt”, vertelt ze.
‘Hiervoor doe ik het’
Esmee ontdekte tijdens haar stage ‘waarvoor ze het allemaal doet’: “Ik ondersteunde een vrouw bij het wassen en aankleden. ’s Middags zijn we samen gaan zitten om haar nagels te lakken. Ze zei toen: ‘Ik word zo gelukkig als je hier elke dag bent.’”
“Ik heb een grote familie met veel kleine kinderen en heb daarom leren zorgen voor jonge kinderen. Mijn nichtje kwam bijvoorbeeld al van heel jongs af aan bij ons. Ze huilde veel, moest eten of had een schone luier nodig. Dat kon soms lastig zijn, maar ik vond dat vooral leuk”, vertelt Taniya.
Volgens Esmée is haar werk niet altijd rooskleurig. “Je hebt in de ouderenzorg veel te maken met mensen in de laatste levensfase, dus af en toe gebeuren er ook dingen waar je niks aan kan doen. Daar moet je wel mee leren omgaan.” Dat dat niet altijd lukt, geeft ze ook toe: “Ik neem het af en toe mee naar huis. Ik kan er gelukkig goed over praten met mijn ouders. Soms ga ik ook een stukje fietsen of lopen om mijn hoofd leeg te maken.”
Personeelstekort
Het is volgens Esmée merkbaar dat de zorg kampt met personeelstekort: “Het is harder werken, meer werken en sommige bewoners gaan ook achteruit. Zij hebben soms meer zorg nodig, dan sta je gewoon echt met tekort.”
Taniya ziet hetzelfde in haar omgeving: “Ik snap dat er weinig animo is voor de zorg. Mensen willen vaak een bedrijf beginnen of iets met economie doen. Dat hoor ik tenminste vaker dan de zorg.” Toch herkent Taniya zich hier niet in: “Zorg is zo’n leuke sector, je kunt er veel van leren en het inspireert. Je kunt heel veel variëren, er zijn heel veel verschillende banen binnen de zorg.”
Hogere beloning
“Ik denk dat we meer mensen zouden kunnen krijgen door de zorg te promoten, mensen mee te laten kijken door meeloopdagen te organiseren. We moeten de leuke kanten laten zien, maar mensen ook van de minder leuke kanten bewust laten worden”, zegt Esmée.
Toch vinden de twee studenten dat er een hogere beloning tegenover hun werk mag staan. “Het is zwaar werk in de zorg. Als stagiaire krijg je best weinig betaald, terwijl veel stagiaires overwerken of veel te zwaar werk doen,”
Schandalig zo’n slechte beloning. Het is hard werken in de zorg en ik spreek uit ervaring. Wees blij dat er nog jonge mensen zijn die dit fijne maar ook zware werk willen doen. Hup omhoog met die stage beloningen. Anders krijgen ze straks niemand meer.
Terug naar de inservice opleidingen. Werken en studeren tegelijk, tegen een salaris. Net zoals het vroeger ging. Ik spreek uit ervaring
Zo slecht zeg. Hoe motiveer je mensen om in de zorg te gaan!
Schandalig!
Ik zit zelf in de zorg al meer dan 45jaar en weet er alles van. Koester deze jonge mensen…zo kijk je ze de deur uit!
De stagiaires draaien in het ziekenhuis volledige afdelingen. Betaal ze dan ook een stuk beter. Wat ze nu krijgen is gewoon schandalig. Er zijn afdelingen in het ziekenhuis die leerafdelingen zijn, deze draaien op stagiaires met minimaal gediplomeerd personeel. Op deze manier krijg je ook geen personeel. Het is hard en zwaar werken.
Ik ga het slavernijverleden van Nederland steeds beter begrijpen.
Helaas is dat dus geen “verleden”.
En wat een disrespect voor deze jonge mensen in de zorg!
Moderne slavernij ik zelf krijg ook zorg . Helpen met wassen/douchen en aankleden en verzorgen me ontbijt.
Ben super blij met ze vindt het belachelijk dat ze als stagiaire zo weinig krijgen terwijl ze bijna hetzelfde werk doen als een gewone medewerker.
En volgens mij zijn er meer stagiaires dan vaste medewerkers want onze zorgverzekeraars betalen uit 100% dus hoe minder een vaste medewerker doet hoe meer ze zelf overhouden terwijl ze gewoon betaalt krijgen voor een vaste medewerker dus per uur minimaal 10 euro pp stagiaire in hun eigen zak steken echt belachelijk.
HBO-verpleegkundige stagiaire 96 uur in 4 weken. Beloning €2,60 per uur. Dit is misbruik. Met al het zware werk is er geen ruimte om leuke dingen te doen, omdat zij zo moe zijn van 8 uur werken per dag.
Mijn mening is: BBL opleiding. 3 dagen werken. 1 dag naar school en 1 dag voor het maken van verslagen, zodat er weekend tijd voor ontspanning is, indien geen avonddienst. Het werk in de zorg is zo leuk vooral met de ouderen. Geef hen wat zij verdienen en dat is kwaliteit en liefde in de zorg.
Onze dochter kreeg voor haar stage-uren bij een kdv in Zeewolde 1 Euro per uur in haar 3e jaar MBO. Ook in deze sector kampt met enorm personeelstekort en je hebt veel verantwoordelijkheid.
Hebben deze studentes of mensen om hen heen de CAO wel goed bekeken en het contract wel naar behoren nageleefd ?
Uurloon klopt echt niet.
Het is ook zo in de Apothekers veel werkdrukte, dat je alleen maar loopt op te ruimen, uitvullen en veel zelfuitzoeken, rotklusjes doen en ook nog overwerken en als stagiaire €2 per uur verdiend.
Dit is een vorm van uitbuiten. Stagiaires (tegenwoordig een groot goed) moeten compenseren voor slechte management keuzes, vriendjes politiek, overbetaald en niet-gekwalificeerd management op sommige bedrijfsonderdelen. Dat ook nog blijft zitten. Ik zou zeggen voeg nog een deel aan deze drieluik toe om deze wantoestanden en scheve verhoudingen bloot te leggen.
En de directie een dikke Mercedes met chauffeur
Je hoeft niet het onderste uit de kan maar dit bedrag is wel erg treurig
Mijn dochter ging van school af de bejaardenzorg in, omdat haar hart uitging naar een verzorgend beroep. Lage vergoeding als stagiaire, hard werken. Toen bleek dat ze geen nachtdiensten meer mocht draaien vanwege haar leeftijd, werd ze uit de stage gehaald. Probeer het volgend jaar nog maar eens, als je 18 bent…. Dat heeft ze gedaan, maar toen was de subsidie na twee maanden op…. Er waren zelfs geen studieboeken…. Ik heb ingegrepen en haar uitgelegd dat de zorg op deze manier misbruik maakte van mensen. Ze heeft een andere baan in de zorg gevonden, waar alles veel beter was geregeld.
Als stagiaire van het Mbo krijg je in alle sectoren een stagevergoeding
Dit is geen salaris want je bent boventallig ingepland
Jammer dat hier een eenzijdig beeld voor de zorg wordt geschetst
Schandalig stagiaires werken ook en ik ben van mening dat men goed betaald moet worden in de hele zorg.
Spreek uit ervaring
Stagiaires in de zorg krijgen best nog wel een redelijke stagevergoeding. In de zeevaart loop je 6 maanden stage en kom je dus niet thuis en krijg je maar de helft. Je begint onderaan de ladder en gaat, als je je diploma hebt echt wel redelijk goed verdienen. Ze noemen het niet voor niets stagevergoeding het is geen loon maar een vergoeding
Een staigere hoort te leren door meelopen.kijken doen onder begeleiding. Onderzoeken vragen
Bij ons worden ze niet meegerekend in bezetting. Afhankelijk van opleinding en jaar stage doen ze wel steeds meer dingen zelfstandig
Maar ter alle tijde als er een situatie is waarvan ze kunnen leren wil ik dat ze kunnen leren
En niet te hoeven meewerken
Dochter van 19 loopt stage. Bij dagbesteding met mensen met dementie.
2 dagen in de week. Ze krijgt geen stagevergoeding. Opdrachten moet ze doen na stage want er is geen tijd. Niet motiverend. Ook scheve gezichten bij klasgenoten die 300 per maand krijgen. Gewoon gelijktrekken!!!!
Als zelfstandige in de bouw heb ik af en toe een praktikant mee. Als ze lopen te tiktokken negeer ik ze compleet en laat ze stierlijk vervelen. Mijn opmerking is dan dat ik het begrijp dat ze veel meer verdienen met bitcoins en aandelen en ze dan niet wil storen. Is de inzet top, dan beweeg ik hemel en aarde om er wat extra’s uit te peuteren. Maar als ik dit lees, is er weinig veranderd nadat ik zelf stage liep. Aan de andere kant ben ik voor dienstplicht, en niet alleen voor defensie. Dat is veel leerzamer dan wat ze bij sommige scholen er in gegoten krijgen. Ik heb kinderen terug gestuurd naar school omdat ze niks meegekregen hadden op school en nog niet klaar waren voor de maatschappij.
Helaas is dit niet alleen in de zorg, maar ook in de paarden wereld waar mijn dochter in zit.
Als ze moet stage lopen dan doet ze precies het zelfde qua werk wat de werknemers ook doen. Sommige dingen moet of doet ze ook zelfstandig.
Deze sector maakt in mijn ogen echt misbruik van stageres! Lekker goedkoop zo’n kracht! Op de website regels van stageres staat bv dat voorop staat bij een stage dat ze moeten leren en meekijken etc maar dit gebeurd niet! Ze moeten gewoon meteen volop aan de bak en heel soms krijgen ze een kleine beloning. Laatst kreeg ze 100,- voor 2 maanden stage lopen dat is 0.4 pu. Hier was ze erg blij mee, normaal gesproken krijgt ze niks! Door de stage kon ze niet werken omdat het intern was en ze hierdoor niet naar huis kon. Ze miste dus ook haar loon.
Ik denk echt dat als ik alles zo lees hierboven dat iedereen het ermee eens is dat er iets moet veranderen. Geef ze idd gewoon een xx bedrag pm wat echt redelijk is!
Mensen in de zorg moeten niets bij krijgen die 2 euro per uur vindt ik zelf nog veel geld anders moeten wij dat gaan betalen via ons zorgpremie.
Zorg moet naar mensen die dat gratis willen doen namelijk zorg voor je medemens moet gratis zijn.
Ik heb een vermoeden dat de stagebegeleider zeker € 45,= per uur verdient.
Nog even en dan worden we opgeroepen om voor de stagiares buiten te gaan klappen.