3090
Almere

Zorg in Almere – Docent Martine Ritsma: ‘Te weinig mensen om stagiairs in te werken’

Terwijl Nederland worstelt met een toenemende druk op de gezondheidszorg, zoomt 1Almere in op de situatie in Almere. In deze driedelige serie werpen we een diepere blik op de uitdagingen die deze stad tegenkomt in haar streven naar gezondheid en welzijn voor haar inwoners.

Als zorgprofessional en docent verpleegkunde aan het ROC in Almere ziet Martine Ritsma daar de nieuwe lichting zorgmedewerkers binnenstromen. Dat onderwijs is iets waar ze bewust voor gekozen heeft. “Zorg is zo belangrijk. Ik wil jongvolwassenen enthousiasmeren en de kwaliteit van het zorgonderwijs verbeteren.”

Volgens haar kan dat alleen als zorgprofessionals samenwerken met de docenten. “Je moet het samen doen. We zijn een opleiding waar we nieuwe professionals opleiden als de stagebegeleiders coachingstools nodig hebben dan moeten wij die kant op om ze die te bieden. Daarnaast moeten de profs ook onze kant op komen als ze een casus hebben die relevant is voor het toekomstige werkveld van de studenten.”

Tekort
Maar dan is het probleem nog niet opgelost. Het tekort in de zorg maakt het lastig legt Martine uit. “Het probleem is heel groot, want de klassen zitten vol, maar er zijn te weinig mensen om stagairs in te werken. De profs kunnen het aantal stageplekken waar vraag naar is niet bolwerken. Tegelijkertijd worden mensen zieker en blijven ze langer thuis, waardoor er gespecialiseerde zorg nodig is. Dat is alleen lastig te krijgen.”

Zwaar
Al die dingen maken het volgens Martine dat een zorgstage heel zwaar is. “Studenten krijgen maar weinig stagevergoeding voor wat ze doen. Ze worden namelijk twee dagen in de week als volledige zorgprofessional ingezet. Daarnaast moeten ze twee dagen in de week naar school en hebben ze een bijbaantje om het financieel te kunnen redden. Maar ze hebben ook nog een sociaal leven. Hoe moeten ze dat allemaal doen?”

Luisteren en samenwerken
Daarom vindt Martine ook dat de wethouder iets aan de situatie moet doen en dat hoeft volgens haar niet meteen met meer geld. “Natuurlijk is het fijn als het qua kosten aantrekkelijker wordt gemaakt, maar het belangrijkste is dat de wethouder kijkt hoe de studenten hun passie op het gebied van zorg kunnen volgen. We moeten luisteren wat ze nodig hebben en ook kijken naar hoe het in de praktijk gaat.”

Dat luisteren doet ze dan zelf ook graag. “Ik vraag wat de studenten nodig hebben en leg ze uit wat wij ze kunnen bieden. Ook vind ik het belangrijk dat ze zelf met ideeën komen waarmee we ze kunnen helpen. Op die manier hoop ik dat we het met zijn allen kunnen doen.”

We hebben wethouder De Jonge ook gesproken over het zorgvraagstuk in het eerste deel van deze serie. Lees hier wat zij erover te zeggen heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant