1.3K4
Almere

Zorg in Almere – Wethouder de Jonge: ‘Ik heb een gevoel van enorme urgentie’

Terwijl Nederland worstelt met een toenemende druk op de gezondheidszorg, zoomt 1Almere in op de situatie in Almere. In deze driedelige serie werpen we een diepere blik op de uitdagingen die deze stad tegenkomt in haar streven naar gezondheid en welzijn voor haar inwoners.

Wethouder Froukje de Jonge “vreest” dat de nationale problemen rondom gezondheidszorg in Almere “iets erger” zijn dan het landelijke gemiddelde. “Ik heb een gevoel van enorme urgentie. We hebben nu al te kampen met een groot huisartsentekort. We hebben gewoon niet voldoende mensen om aan de stijgende zorgvraag te blijven voldoen.”

“Het is een groot goed dat alle Nederlanders recht hebben op de best mogelijke zorg, hoe oud je ook bent, welke onderliggende ziektes je ook hebt, welke positie je ook inneemt in de samenleving. Maar het is wel een serieuze vraag of we dat nog kunnen handhaven. En dat heeft met geld te maken.”

Schreeuw om personeel

De Jonge voorspelt de kosten “straks bijna niet meer” te kunnen dragen, al is dat niet de enige uitdaging: “Alle zorginstellingen schreeuwen om personeel. Daar hebben we nu al heel erg veel mee te maken. Het is een groot probleem, want de zorg is mensenwerk.”

Er ontstaat “veel administratieve tijdverspilling” omdat de gegevens van patiënten in iedere sector opnieuw geregistreerd worden. Zorgaanbieders uit verschillende sectoren moeten volgens de wethouder beter samenwerken. “Er gebeuren heel veel dingen dubbel”, stelt ze. “Daar valt nog een enorme winst te behalen. Maar dat kan alleen als je elkaar kent en vertrouwt. ” De Jonge denkt dat de gemeente hierin een “belangrijke rol” kan vervullen. De gemeente heeft er dan ook budget voor vrijgemaakt.

Daarnaast geeft wethouder De Jonge aan dat de zorg meer mensen nodig heeft: “Ik vind dat we daar nog te weinig aan doen.” Daarom streeft ze naar positievere aandacht voor de sector, in de hoop dat meer jongeren voor een baan in de zorg kiezen: “Stop met de verhalen over hard werken voor een slechte beloning. Vertel hoe belangrijk en waardevol het werken in de zorg is, en dat het ook nog best meevalt met dat salaris.”

“Ik vind dit probleem wel echt ‘huge’. Ik heb wel het gevoel dat de stappen die wij nu gezet hebben de goede stappen zijn. Toch is het groot wat er op ons afkomt, iets dat veel mensen gaat raken.”

 1. Veel te ingewikkeld gemaakt loopt over veel schijven lijkt wel op de toeslagen je ziet door de bomen het bos niet meer en iedereen is met zich zelf bezig maar niet met de patiënt

 2. Ja de zorg is in Almere niet al te best,het personeel aan het “bed”en thuis zijn perfect en verdienen een 10 plus,maar de organisatie er achter met de z.g managers blijken vaak niet op de hoogte te zijn met de geldende regels, afspraken worden niet nagekomen, lekker verdienmodel zo

 3. Mevrouw de wethouder ik denk niet dat u dit leest.
  Maar heeft u het bericht zaterdag gelezen op deze site.
  Over stagiaires deze jongeren doen bijna net zoveel als een volleerd persoon maar deze jongere krijgen maar 2 euro per uur misschien iets meer dus voor het gemak 40 uur x4 is 360 euro waar blijft die andere 1500 die ze uitbetaald krijgen van de zorgverzekeraar onderzoek dat eens deze mensen zal ze maar even de legale slaven handelaren
  Noemen worden rijk over de rug van deze jongere en deze jongere doen het en pikken het omdat ze liefde voor het vak hebben .
  Dus praat niet zo dat ze niet mogen klagen over hun vergoeding en zodra ze volleerd zijn verdienen ze ook niet veel ze verdienen juist aan de toeslagen.
  Deze mensen mogen blij zijn als ze een biefstukje van 100 gram kunnen eten in tegenovergestelde de top in ziekenhuis zorginstelling zorggroep die dagelijks met gemak een biefstuk kan kopen van 1 kilo.
  En nee ik werk niet in de zorg heb in 2.5 jaar 1 jaar in ziekenhuis gelegen en zorginstelling en krijg nu zorg thuis ik vindt dat ze wat meer respect en loon moeten krijgen Mevrouw de wethouder

 4. E.Vittali Wigmans zegt:

  Geachte wethouder betreft Almere Haven. ,
  Het betreft de Zorggroep die in Almere Haven van de ene dag op de andere dag gezondheidscentrum OOST sluit,zonder dat de patienten enige bericht heeft gekregen.
  Wij zijn nu een week veder nog geen enkel bericht hebben ontvangen.,
  Waar zijn onze dokters gebleven en waar de oudere die slecht ter been zijn en geen vervoer hebben naar toe moeten. Het betreft de wijken marken,grienden en meenten.

  In afwachten van uw bericht hoop dat U hier iets aan kan doen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant