2080
Almere Stad

Eis in hoger beroep: half jaar cel voor autobrand

Voor betrokkenheid bij het in brand steken van een auto in Almere is in hoger beroep een half jaar cel geëist tegen een 33-jarige man uit Polen. De brandstichting werd vorig jaar in januari gepleegd aan het Grootzeil in Almere Stad.

In één nacht vlogen toen vlak na elkaar twee auto’s in brand. De eerste werd rond 05.00 uur ontdekt aan de Rogier van Otterloostraat en nog geen kwartier later kwam er melding van een brand aan het Grootzeil. Bij die laatste brand zag een getuige twee mannen, van wie er één wegliep, terwijl de ander het voertuig in brand stak. Even later kwam de weggelopen persoon terug met een auto, waarna het tweetal wegreed.

Brandstichters achtervolgd
De getuige achtervolgde de mannen en waarschuwde de politie. Uiteindelijk werd de auto met daarin de twee verdachten staande gehouden op de Oostvaardersdijk. De 33-jarige verdachte zat achter het stuur, zijn 57-jarige vader zat naast hem.

In de auto vond de politie onder meer een fles brandbare vloeistof die normaal gesproken wordt gebruikt voor het aansteken van open haarden. Vader en zoon werden begin dit jaar door de politierechter in Almere voor de brandstichting aan het Grootzeil veroordeeld tot zes maanden cel. De rechter oordeelde dat de twee niet gelinkt konden worden aan de autobrand in de Rogier van Otterloostraat.

Verdachte kwam niet opdagen
Beide verdachten tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis. De hoger beroepszaak van de vader werd dinsdag aangehouden. De man zit in Polen in de cel en kon dus niet naar Nederland komen om zijn strafzaak bij te wonen. Zijn zoon kwam ook niet opdagen. Hij is eveneens teruggekeerd naar Polen, maar zijn zaak werd wel behandeld.

In een brief aan het hof schreef de zoon dat hij niet van tevoren wist dat zijn vader van plan was de auto in brand te steken. Volgens zijn advocate kan de man hooguit verweten worden dat hij zijn vader na de brandstichting heeft geholpen om weg te komen.

Het gerechtshof doet op 24 oktober uitspraak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant