soepfiets Almere
3950
Almere

Met de soepfiets door Almere voor daklozen: ‘Contact is belangrijk’

In Almere is op dinsdag 10 oktober, met Werelddaklozendag, een speciale soepfiets gelanceerd. Dat is een soort bakfiets die is omgebouwd tot een fiets met een compartement waarin je onder andere warme soep kunt vervoeren. Op initiatief van het Leger des Heils willen ze met de fiets door de Almeerse straten om contact te leggen met daklozen.

De fiets gaat ‘s avonds op pad met meerdere vrijwilligers, zoals Luc Tanja. “We gaan onder anderen naar de Esplanade, maar er zijn nog wel meer hotspots die we langs zullen gaan. Het is een manier om mensen te bereiken die niet zo snel naar ons toe zouden komen. In de praktijk zal dat betekenen dat er naast daklozen ook mensen die in grote armoede leven gebruik zullen maken van de soepfiets”

Hij vervolgt: “In Almere zijn er bijvoorbeeld best wat mensen die op bootjes wonen. Die hebben wel een huis, maar eigenlijk te weinig geld. Zij zijn al heel blij met een warme maaltijd.”

Gesprek is belangrijk
Al legt Luc uit dat het eten uitdelen niet het belangrijkste doel is van de soepfiets. “Kijk, veldwerk doen we al jaren, mensen kennen het Leger de Heils en weten dat ze daar terecht kunnen. Uiteindelijk gaat het om het gesprek en het contact maken met de mensen. En dan vooral de mensen die hulp nodig hebben, maar niet weten waar ze het moeten zoeken. Of mensen die ooit hulp hebben gevraagd, maar ‘nee’ hebben gehoord en zich daardoor niet melden.”

Idee eindelijk uitgevoerd
Het idee voor de soepfiets in Almere lag er al langer, maar nu wordt hij ook echt in gebruik genomen. Twee keer in de week gaat de fiets de straat op om zo contact te leggen met dakloze mensen die buiten slapen. De soepfiets zal vol zitten met koffie, broodjes, soep en andere versnaperingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant