6333
Almere Stad

Lichtkunstwerken aan het Weerwater voor landelijke week voor de verloren baby

Deze week is het de Baby Loss Awareness Week (BLAW) en wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor babysterfte. Van 9 tot 15 oktober staat er op de Esplanade een glazen huis met daarin een LED-scherm waar de namen van baby’tjes worden afgebeeld. Ook staan er aan het Weerwater zes lichtkunstwerken. Steunpunt Nova organiseert de BLAW.

Tijdens de BLAW wordt er niet alleen stilgestaan bij geboren baby’s die overlijden, maar ook bij hen die tijdens de zwangerschap zijn verloren. Het thema tijdens de BLAW is dit jaar ‘dit is babysterfte’. De emoties liefde, verdriet, trots, angst, hoop, schuldgevoel en dankbaarheid staan centraal.

Kunstwerken
Kunstenares Lonneke Cuppen heeft zes lichtkunstwerken ontworpen die de emoties uitbeelden. Cuppen heeft fantasie bloemen gemaakt en daarin zes emoties verwerkt. Roos staat voor liefde, Blauwe regen voor verdriet, Zonnebloem voor trots, Distel voor angst, Paardenbloem voor schuld en de Waterlelie voor dankbaarheid. De emotie hoop is terug te zien in de regenboogverlichting van Strand 22. 

Ook worden namen ongeboren en verloren baby’tjes op een LED-scherm in een glazen huis op de Esplanade geprojecteerd. Er wordt op die manier geprobeerd om de pijn van de ouders te verlichten om de kinderen in het licht te zetten.

Ruth van den IJssel van Steunpunt Nova geeft aan dat er maar liefst 600 namen op het LED-scherm te zien zijn. “Dag en nacht zullen er namen te lezen zijn. Mensen konden de naam van hun verloren baby opgeven via een formulier op de website en de namen die zij doorgaven, staan nu op het scherm. Daarbij maakt het niet uit wanneer iemand een baby is verloren. Er staan bijvoorbeeld babynamen tussen uit 1969, maar ook namen van baby’tjes van een paar maanden geleden.”

Landelijke opening
Almere mocht zondag 8 oktober de Baby Loss Awareness Week openen voor het hele land. Met het ontsteken van het licht van de namen en kunstwerken is de BLAW officieel gestart. De sluiting van de week zal ook plaatsvinden in Almere en wordt georganiseerd door Steunpunt Nova, een landelijk steunpunt voor ouders die hun baby hebben verloren. Zondag 15 oktober wordt de BLAW afgesloten met de Wave of Light en wordt er een herinneringsbootje en windlicht gemaakt.

  1. Beste Nancy, Er staan baby’tjes tussen die heel kort geleden zijn overleden en die veel langer geleden zijn overleden bv in 1969. Elke baby doet ertoe!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant