4.7K0
Almere

Flevoziekenhuis in financiële problemen en gaat 14 miljoen bezuinigen

Het Flevoziekenhuis in Almere kampt met financiële problemen. Het ziekenhuis moet de komende drie jaar 14 miljoen euro bezuinigen. Daarnaast is het onder bijzonder beheer geplaatst door de banken, dat betekent dat de banken de financiële situatie van het ziekenhuis vaker controleren. Woordvoerder Monique Gutteling van het Flevoziekenhuis heeft dit bevestigd na eerdere berichtgeving van Almere Deze Week daarover.

Het tekort heeft volgens woordvoerder Gutteling meerdere oorzaken. “Eén van de belangrijkste punten is dat we de productie niet halen die we nodig hebben voor onze begroting. De medische zorg die we bieden heeft een bepaalde opbrengst, maar we gaan dit jaar niet de hoeveelheid zorg leveren die we hadden gewild. Dit betekent bijvoorbeeld dat we minder operaties uitvoeren dan gepland.”

Volgens haar komt dat onder meer door het gebrek aan eigen personeel. Daardoor moesten er bovendien mensen van buiten ingehuurd worden, waardoor de kosten verder opliepen. Ook heeft het ziekenhuis, zoals alle sectoren, te maken met de hoge energiekosten.

Geen ontslagen
De woordvoerder laat weten dat er geen ontslagen gaan vallen. “Nee, zeker niet. We hopen zelfs meer personeel aan te nemen. Er komt waarschijnlijk wel een vacaturestop op de niet-medische afdelingen.” Ook de zorg voor patiënten komt volgens haar niet in gevaar.

Vorig jaar was er ook al sprake van een tekort, maar dat was toen nog niet alarmerend. Volgens de woordvoerder is er nu ook geen sprake van paniek, maar moet er wel worden ingegrepen om te voorkomen dat de begroting volgend jaar helemaal uit de pas loopt en betalingsverplichtingen niet meer kunnen worden voldaan. Ook is er geen angst dat het ziekenhuis moet sluiten. Daarover zijn alle betrokken partijen het volgens Gutteling eens.

Het toezicht van de banken betekent in praktijk dat er nu één keer per twee maanden een financiële controle is, waar dat eerder twee keer per jaar was. Volgens Gutteling zijn de banken tevreden over het plan voor de bezuinigingen.

Bezuinigingsmaatregelen
“Er zijn drie pijlers”, legt de woordvoerder uit. “We hopen wat te kunnen doen aan de tariefafspraken met de verzekeraars. Verder moeten we efficiënter gaan werken, door bijvoorbeeld meer samenwerking tussen afdelingen. En dan zal uiteindelijk ook de productie omhoog moeten. We hopen hiervoor ook nog wat laagcomplexe zorg van onze alliantiepartner Amsterdam UMC over te kunnen nemen.”

De maatregelen moeten op 1 januari 2024 ingaan en eind 2026 moet de bezuinigingsoperatie afgerond zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant