2400
Almere

Partij voor de Dieren vraagt om een waterkwaliteitsonderzoek

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil dat er onderzoek komt naar de kwaliteit van het Almeerse water. Dit blijkt uit vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. Volgens PvdD is niet duidelijk welke stoffen er in het water worden geloosd en hoe vaak dat gebeurt.

Volgens Kjell van Wijlandt, Statenlid en Almeerder, is het belangrijk om dit te onderzoeken omdat niet alleen mensen, maar ook dieren afhankelijk zijn van de waterkwaliteit. “Als de kwaliteit zakt, heeft dat een vreselijk effect op onze biodiversiteit”, zegt hij

Belangrijk om overzicht te behouden
Vanaf 2027 gaat de Kadderrichtlijn Water in. Dit houdt in de al het water vanaf dat jaar een goed leefgebied moet vormen voor de planten en dieren die er thuishoren. En er moet redelijk eenvoudig drinkwater van te maken zijn.

“Om dit inzicht te halen is het belangrijk dat wij duidelijk overzicht krijgen over de status van het water en welke stoffen daarin worden geloosd”, zegt Van Wijlandt. Via dat overzicht zou de provincie makkelijker kunnen kijken wat er nog verbeterd moet worden.

Dit wil de partij weten
De partij wil weten hoeveel vergunningen de afgelopen vijf jaar zijn verleend voor lozing op het oppervlaktewater. Ook willen zij weten of deze stoffen giftig zijn of niet.

De PvdD vraagt de Gedeputeerde Staten om een beoordeling van de meststoffen in het oppervlaktewater in Flevoland en wil daarnaast ook weten met hoeveel procent de veestapel moet verminderen om de waterkwaliteit te verbeteren.

De provincie heeft nog geen antwoorden op de vragen gegeven. “Ik heb een uitstelbrief gekregen, dit betekent dat de beantwoording pas de tweede helft van november komt”, zegt Van Wijlandt. De provincie had officieel een termijn van 30 dagen voor de beantwoording.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant