2030
Almere

Brandweer oefent om onveiligheid appartementen te laten zien

Appartementencomplexen in Almere worden een stuk veiliger als bewoners niet zoveel spullen plaatsen in openbare ruimten. Controleurs van woningcorporatie Ymere wijzen de bewoners daarop, maar vaak wordt daar niet naar geluisterd. Daarom is nu de hulp van de brandweer ingeroepen die geregeld brandweeroefening gaat houden in de wooncomplexen van Ymere.

“Het staat zo gezellig” zegt een bewoonster in Almere Parkwijk. In de gang naar haar voordeur stonden planten en wat decoratiemateriaal. Ze heeft het vorige week weggehaald toen er naast de lift een brief hing waarin werd aangekondigd dat de brandweer zou controleren. Ze was niet de enige die dat deed.

De brandweer houdt in haar appartementencomplex een oefening. Er moet een man worden gered van wie de scootmobiel in brand staat en die door de rook de lift niet meer kan bereiken. Traplopen gaat niet meer en daarom hangt hij over het balkon.

“Hij heet Wim”, zegt brandweerwoordvoerder Geertjan Veenstra terwijl hij buiten naar de pop kijkt die het slachtoffer moet voorstellen. Een brandweerladder gaat omhoog waarmee Wim van het balkon wordt gehaald.

“Mensen zetten er vaak van alles neer”, vervolgt hij. Het gaat bijvoorbeeld om kastjes, stoelen, tafeltjes of kunstwerken. Die kunnen bij een brand juist een gevaar opleveren wanneer je door de rook bijna niets meer kan zien. Ook voor de brandweer zijn dat hindernissen.

De komende tijd zal er vaker door de brandweer worden geoefend en gecontroleerd in wooncomplexen van Ymere. Medewerkers van de woningbouwcorporatie zijn daarbij aanwezig om vragen van bewoners te beantwoorden. Bewoners worden ontvangen in een camper waar ze wat te drinken krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant