730
Almere Stad

Concert met Indiase klassieke muziek ‘Raga’ in Casa Casla

Op zaterdag 8 oktober is er in Casa Casla in Stad een concert met Indiase klassieke muziek. De organisatie van het concert ‘Raga in de Polder’ heeft als doel de oude klassieke muziektraditie van India in Almere een plek te geven. Volgens oprichter Sharmili Mitra is de muziek in de stad nog niet bekend.

Raga is een oude Indiase muziekstijl die zich vasthoudt aan een aantal regels, waarbij er veel ruimte is voor improvisatie. “Het is bijvoorbeeld belangrijk dat elke raga bestaat uit minimaal vijf tonen en dat er alleen maar hele noten worden gebruikt. Er staan wel wat dingen vast, maar er is ruimte om te improviseren”, vertelt Mitra.

Dit is hoe de muziek klinkt:

Voor Mitra is het erg belangrijk dat deze muziek wordt gespeeld in Almere. “Ik speel zelf ook raga en merkte om me heen dat anderen er ook van hielden. Ik dacht: waarom probeer ik het niet bekender te maken in Almere en te kijken of meer mensen het leuk vinden. Er zijn veel mogelijkheden voor westerse klassieke muziek om samen te werken met Raga en dat wil ik laten zien door Raga in de Polder te introduceren.

Traditionele instrumenten
Ze legt uit dat er bij Raga in de Polder ook bepaalde traditionele instrumenten worden gebruikt. “We gebruiken de santoor. Dat is een snaarinstrument dat zittend wordt bespeeld. Daarnaast wordt er gespeeld op twee soorten trommels die samen het instrument tabla vormen.”

Mitra zegt dat er ook ritmische dans is te zien tijdens het concert.”De danseres is een meisje uit Almere die als het ware in dialoog gaat met de santoor en de tabla door haar manier van dansen. Ze wordt bijvoorbeeld eerst begeleid door de tabla en die daagt ze daarna uit door met haar voeten te trappelen.”

Het concert Raga in de Polder is van 15:00 tot 16:15 te horen in Casa Casla in Almere Stad op 8 oktober. Kaartjes kosten 15 euro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant