2300
Almere Buiten

Grote Almeerse bedrijven willen energie gaan uitwisselen

Op industrieterrein De Vaart in Almere wordt een energieplatform gebouwd. Grote bedrijven zouden in de toekomst energie kunnen uitwisselen. Als een bedrijf minder energie gebruikt, kan een ander dat gebruiken. Dit platform is mede ontwikkeld door Melchior Kanyemesha van adviesbureau INFO, die aanwezig was bij de 1Almere-podcast Tech & Innovatie om er over te praten. 

Luister hier de hele aflevering van Tech & Innovatie. Naast Melchior Kanyemesha komt ook de Almeerse ondernemer Mitch Maasen van Kersvers Digital langs in de podcast. Hij heeft het over je onderscheiden van de concurrentie, de zin en onzin van ChatGPT en intern innoveren als bureau.

Druk op elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet in en rondom Almere staat onder grote druk. Er is slechts een beperkt aanbod van elektriciteit. “Er zit te weinig stroom in de kabels om tijdens drukte iedereen van stroom te voorzien. In het bijzonder bij het uitbreiden van de productie lopen bedrijven tegen het stroomtekort aan. Als voorbeeld noemt Kanyemesha een van zijn klanten, laadpalenfabrikant Alfen.

“Die willen graag uitbreiden maar in principe is daar nu dus geen ruimte voor. Je hebt twee opties: of er komen meer stroomkabels, en dat ligt bij de netbeheerder, of je moet slimmer met de huidige energie omgaan.

Veel meer data nodig

Er is heel wat data nodig om het platform te kunnen starten. Het liefst van alle bedrijven die op De Vaart gevestigd zijn. “Dat is nodig om te weten wanneer er energie gebruikt wordt en wanneer er energie over is. En dat willen we op een onafhankelijke manier doen. Wij zijn daarom in overleg met de gemeente Almere om een platform te bouwen waarop alle data van die bedrijven samengebracht kan worden.”

Kanyemesha zegt dat het idee al werkelijkheid wordt. “In een aantal maanden tijd hebben we deze oplossing ontworpen, is de technische specificatie rondgekomen en is er data opgevraagd bij bedrijven. Dus we hebben eigenlijk alles rond om te starten.” Tot nu toe zijn er tien bedrijven die al meedoen aan een eerste pilot, een aantal van de grotere bedrijven op het bedrijventerrein doen hier ook aan mee. Kanyemesha verwacht het plan volgend jaar uit te kunnen voeren. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant