8201
Almere

Gemeente Almere tekent protest tegen NS dienstregeling

De gemeente Almere tekent protest aan tegen het voornemen van de NS om de dienstregeling volgend jaar drastisch aan te passen. Dit doet zij samen met de gemeente Lelystad, Dronten en de provincie. Het huidige plan is om vanaf 1 januari 2024 geen directe verbinding meer te hebben tussen station Lelystad en Amsterdam Centraal.

Er komt vanaf 1 januari 2024 een nieuwe dienstregeling, waardoor er een stuk minder treinen gaan rijden. Hierdoor rijden er vanaf station Almere Buiten in de daluren maar 2 treinen in plaats van 6.  In de spits gaat het aantal treinen vanaf station Lelystad van 6 naar 4 per uur. Ook gaat de bereikbaarheid van de stations Dronten en Kampen Zuid er fors op achteruit.

Piet van Dijk, wethouder van Lelystad én bestuurlijk ambassadeur van de Regionale Ontwikkelagenda Flevolijn/Hanzelijn zegt “ontstemd” te zijn. “We zijn de hoofdstad van Flevoland, het is ondenkbaar om dan geen directe verbinding met Amsterdam Centraal te hebben.”

De NS laat weten deze stappen te nemen omdat ze kampen met personeelstekorten. Bovendien is het reisgedrag na corona blijvend veranderd. Toch gaan volgens reizigersorganisatie Rover er op andere plekken in Nederland juist meer treinen rijden.

Actie
In augustus liet de provincie al weten niet tevreden te zijn met de plannen van de NS. Reizigersorganisatie Rover riep de provincie en gemeenteraden toen op om actie te ondernemen. Deze brief is de officiële reactie op de plannen van de NS. In de eerste alinea staat: “Wij vragen u met klem om van deze afschaling af te zien, omdat de gevolgen onaanvaardbaar zijn.”

Onmisbaar
In de brief schrijven de gemeentes en de provincie ook over de Flevolandse Woondeal die tussen het Rijk en de regio is gesloten. Daarmee heeft Flevoland ingestemd om de komende 7 jaar bijna 40.000 woningen te bouwen. Ook is er een subsidie vanuit het Rijk gegeven voor bereikbare woningen, dat wil zeggen meer woningen rondom het station. Het afschalen van de dienstregeling staat hier haaks op: “Goede mobiliteitsvoorzieningen inclusief openbaar vervoer zijn wat ons betreft hierbij onmisbaar,” staat in de brief.

De provincie en de gemeentes nodigen Koolmees in de brief uit voor een gesprek tijdens het Flevolandse Vervoerberaad op 1 november.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

  1. Waarom wordt de directie van NS doorgaans ingevuld door afgedankte D66 policy…die geen en enkele verstand hebben van vervoer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant