6620
Almere

Almeerder heeft contact met Libië: ‘Ramp is groter dan we zien in de media’

De ramp in Libië is veel groter dan dat we op tv en via onlinekanalen zien. Dat zegt Ahmed Elorufi uit Almere. Hij komt oorspronkelijk uit Libië en staat dagelijks in contact met vrienden en familie die in het rampgebied wonen.

De meeste beelden die we hier zien over de schade die storm Daniel heeft aangericht komen uit de kustplaats Derna. Contact heeft Elorufi vooral met mensen in Al Marj, een dorp in het noordoosten van Libië, daar waar hij oorspronkelijk vandaan komt. De mensen die hij spreekt zijn in leven, maar hebben niets meer. Hun huizen zijn kapot, er is een grote schaarste aan eten en drinkwater. Communicatie gaat moeizaam.

Videoboodschappen van mensen die nog wel verbinding konden krijgen gaan over de enorme verwoesting en de vele doden. De video’s worden gedeeld via sociale media en WhatsApp-groepen. Ook krijgt de Almeerder veel teksten van mensen die vanuit zijn geboortedorp beschrijven hoe ernstig de situatie is. Inwoners in Libië waren slecht voorbereid op de zware storm. “Op de tv en radio werd er wel voor gewaarschuwd, maar niemand in dat land gelooft wat daar in de media wordt gezegd.”

Afgelopen weekend was er een bijeenkomst in Weesp voor mensen uit Libische gemeenschap in Nederland. Daar waren ruim tweehonderd mensen. Het was voor het eerst en Ahmed Elorufi had deze georganiseerd. Het nieuws over de grote ramp kwam daar keihard binnen. “Ook wij zagen dat niet aankomen.” Er ontstond gelijk het plan om geld in te zamelen voor noodhulp. Daarvoor werd een privérekening gebruikt. Nu vragen ze vooral om geld over te maken op Giro 7447 van het Rode Kruis.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant