Geluidsoverlast vliegtuigen
2.6K35
AlmereAlmere HavenAlmere Poort

Ad Kuijper wil namens Almeerders de geluidsoverlast van vliegtuigen tegengaan

Almeerder Ad Kuijper vertegenwoordigt Almere bij de Maatschappelijke Raad Schiphol die zich bezighoudt met de aanmerkingen van de omwonenden van de grootste luchthaven van Nederland. Deze raad is er sinds juli van dit jaar en geeft advies aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Aan deze adviezen werkt Kuijper vooral op basis van de klachten die Almeerders hebben.

“Per jaar komen er tussen de 1000 en 1500 klachten van inwoners van Almere binnen over geluidsoverlast door vliegtuigen”, zegt Kuijper. “Deze klachten komen vooral uit Poort, Haven, Muziekwijk en Literatuurwijk, aangezien de vliegtuigen daar best laag overheen vliegen.”

Het voornaamste doel van Kuijper bij de raad is om het aantal vliegtuigen dat vliegt te verminderen. In 2022 waren er ruim 420 duizend vliegbewegingen op Schiphol, dit is het aantal keer dat er een vliegtuig geland of opgestegen is. Volgens Kuijper gaat ongeveer 14 procent van de bewegingen over Almere. Dit is teveel vindt hij.

Vertegenwoordiging
De reden dat Kuijper bij de raad is gegaan, is omdat hij het erg vindt dat er veel Almeerders zijn die zoveel last hebben van de vliegtuigen. “Ik heb zelf een lange tijd naast een spoor gewoond en ik had helemaal geen last van het geluid omdat ik dol ben op treinen, maar mijn buren werden er gek van. Dit werkt ook zo met vliegtuigen, er zijn mensen die de vliegtuigen makkelijk kunnen negeren, maar ook mensen die er daadwerkelijk last van hebben.”

De raad waar Kuijper onderdeel van is, bestaat uit elf mensen. Kuijper is de enige die er namens Almere inzit. De andere kiespersonen komen vooral uit de omgeving van Amsterdam. Kuijper vindt het fijn dat Almere toch vertegenwoordigd wordt ondanks dat de stad niet direct naast Schiphol ligt.

 1. Wat een onzin. Wil zeker kijken of ze op een goedkope manier ergens geld als compensatie kunnen krijgen…..

 2. In ieder geval niet namens mij ,waar deze meneer de pretenties vandaan haalt om namens aĺe Almeerders te spreken is een gotspe.

 3. Ik vind het altijd een kwalijke zaak …. mensen gaan met het vliegtuig op vakantie maar willen geen vliegtuig verkeer boven hun woonplaats hebben….. Schiphol was er eerder dan Almere, dus waarom heb je dan gekozen om te wonen in Almere????

 4. Helemaal mee eens al die mensen die tegen overlast zijn moeten ook hun auto weg doen ook hun fiets en op de maan gaan wonen hebben van niemand meer last

 5. Wat een gezeur, ik woon veel dichter bij Schiphol en ook onder een aanvliegroute waarbij de vliegtuigen op 900 meter overvliegen. Ja je hoort ze, maar ik pak ook wel eens het vliegtuig

 6. Als je de hele , elke , dag last hebt van de luchtvaart, dan woon je in Almere , maar je werk je blijkbaar niet, of je bent n pensionado of heb je niet door dat als de wind uit n andere richting komt ,ze er opeens niet zijn…

 7. Ik woon in Almere en mijn huis ligt pal onder een vlieg route, ik hoor ze vaker niet dan wel dus heb absoluut geen last van de vliegtuigen.

 8. Blij dat iemand Almere vertegenwoordigd, er wordt op veel momenten erg laag over Almere gevlogen met behoorlijke geluidsoverlast tot gevolg.

 9. Wat een onzin zeg! Ik woon dichterbij Schiphol. Het hindert mij totaal niet. Ze vliegen soms om de 5 minuten over. Geen enkel probleem. Ik ben geen hypocriet, ik pak nl. ook het vliegtuig en zeker als de auto geen optie is.

 10. Ik woon zelf in Haven.
  Nergens last van.
  Laat al die mensen die hier last van hebben verhuizen naar Timboektoe.

  Het gaat ze alleen om bekendheid of om iets te zeuren te hebben.
  En tijd genoeg hebben omdat ze niet kunnen of willen werken.

 11. Lelystad open doen is voor iedereen beter, en dat gezeur over milieu moet men maar mee stoppen ze rijden toch ook auto.

 12. Totaal geen last van vliegtuigen boven Almere dus Ad spreek niet namens mij!
  Wel last van motoren en scooters! Ga daar dan sterk voor maken aub.

 13. Ik woon in de Muziekwijk en heb helemaal geen last van de vliegtuigen. En ze vliegen ook niet elke dag er over heen.

 14. Ben het niet met deze heer eens. Ik zie hem dus niet als mijn spreekbuis en denk dat dit zeer overtrokken od. Hebben als bewonets in Poort betrekkelijk weinig last van overvliegende vliegtuigen. Dit geluid is van zeer korte duur. Eerder veel last van vracht- en bouwverkeer.

 15. Hij zit er niet voor mij, kom uit Amsterdam daar was het geluid meer. Wil zeker bekendheid en een graantje mee pikken. Doe meer tegen de race motoren.

 16. Wat een onzin. Ik heb helemaal geen last van de vliegtuigen maar wel van te hardrijdende mensen in de buurt.

 17. Totaal geen last van overvliegende vliegtuigen dat weet je toch als je in de buurt van Schiphol woont wat een gezeur.

 18. Deze meneer z’n mening is dat veel Almeerders last hebben van vliegtuig geluid. Maar heeft hij het ook onderzocht of dat zo is? Misschien ondervindt de overgrote meerderheid helemaal geen last.
  Als je kiest om in Almere te wonen, kan je weten dat het dicht bij Schiphol is. Als je last ondervindt was een andere keuze misschien beter.

 19. Jeroen van Dijk zegt:

  Mijn zegen heeft een hij. Toen wij jaren geleden in Almere kwamen wonen was er totaal geen overlast. Nu begint het om 06:30 bij een zuidwesten wind… en Nee, wij gaan niet met het vliegtuig op vakantie…

 20. Ik heb er totaal geen last van terwijl ik ook in Almere woon dus deze meneer spreekt zeer zeker niet namens mij.

 21. Gewoon de geplande 10.000 vliegbewegingen naar Lelystad. De testvluchten hebben bewezen dat geluid van de vliegtuigen overstemd werden door auto- en treinverkeer. En nog leuker in Dronten maakten de kinderen bij deze testvluchten meer lawaai dan het vliegtuig. In Zwolle e.o.zagen ze ondanks de apps het vliegtuig niet.

 22. Rob van Caspel zegt:

  Ik heb ook de indruk dat er meer over Almere gevlogen wordt. Woon zelf in Buiten. Het lijkt me toch een kleine moeite om over het Markermeer aan te komen vliegen!

 23. Daar gaan we weer….Nederland is gelukkig weer een actievoerder rijker welke het opneemt voor die 1% Almeerders welke blijkbaar niets beters te doen hebben dan klagen.
  Wij wonen in Hoofddorp onder de rook van Schiphol en bij ons komen ze regelmatig over op 500-600 meter hoogte in een blok van 1-2 uur. Ja dan heb je even “last” als je in de tuin zit. Binnen hoor je ze amper.
  Maar in Nederland kan je t.a.v. het weer maar maximaal een derde van het jaar in de tuin doorbrengen, en nee, dan vliegen ze ook niet altijd over jouw gebied en zit je niet altijd in de tuin. Dus puntje bij paaltje is de “overlast” te verwaarlozen.
  Wij zijn gewoon een verwent, hypocriet volkje aan het worden met een acceptatie niveau van lik m’n …
  In het buitenland smullen ze hiervan…goed voor hun economie als die vluchten verplaatsen van Schiphol naar net over de grens.
  En maar zeiken straks als er meer werkeloosheid is in dit land omdat je zo op je rust gesteld bent.

 24. Die meneer Ad Kuijper is volgens mij niet helemaal in orde , ik woon in Almere Buiten en de vliegtuigen gaan hier heel hoog overheen en je hoort ze bijna niet

 25. Wat een onzin. Almere is jonger dan Schiphol . Dan moet je niet in Almere gaan wonen. En ja , ik woon zelf in Almere

 26. Afgelopen weekend in Warmond gelogeerd, en daarna in Almere… In Warmond vond ik het best te doen voor iemand die in het rustige Drenthe woont. In Almere nog nooit last gehad van vliegtuigoverlast. Wat een gejank.

 27. Nou ik woon mn hele leven al in almere.. als ik ergens GEEN last van heb is het wel vliegtuigen. Flikker op en laat die dingen lekker vliegen. Ga eerder wat doen aan de ye hoge verkeersdrempels ofzo.

 28. Wat een bullshit wij wonen in een aanvliegen route en vinden het totaal niet hinderlijk en ja ik ben met pensioen, de klagers zijn gewoon zeiklullen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant