2.2K
Almere Stad

Vrouw steekt zoon en moeder met mes in nek, OM eist celstraf en tbs

Tegen een 38-jarige vrouw uit Almere is woensdag drie jaar cel en tbs met voorwaarden geëist voor poging tot doodslag. De vrouw zou vorig jaar mei een moeder en haar zoon met een mes in hun nek hebben gestoken. Dat gebeurde in de Allendestraat in Almere Stad.

De vrouw reed op 11 mei vorig jaar rond het middaguur met de auto naar de Allendestraat. Haar ex-man verbleef bij haar broer, zo legde ze in de rechtbank uit. De verdachte had de nacht ervoor cocaïne gebruikt. Ze wilde haar ex huissleutels brengen zodat hij weer bij haar kwam wonen.

Toen de vrouw aanbelde kwam er geen reactie. Ze gooide vervolgens de sleutels tegen het raam, omdat ze haar ex zag staan. Daarop kwamen twee mannen naar beneden die haar duidelijk maakten dat ze weg moest gaan. Ze zouden haar hebben geduwd. “Ik voelde me aangevallen en vernederd. Ik moest me verdedigen en pakte het mes uit mijn jas om ze te waarschuwen,” vertelde de verdachte.


Een van de twee mannen gaf aan dat de verdachte met een mes van zo’n 30 centimeter op hem af kwam. Hij liep verwondingen op in zijn nek en aan zijn handen. De buurvrouw en moeder van het slachtoffer kwam naar buiten met een bezemstok om de verdachte te slaan. Ook zij werd vervolgens in haar nek gestoken.

Getuigen bevestigen het verhaal van de slachtoffers. Na het incident rende de verdachte naar haar auto. Ze gooide het mes weg bij de middelbare school Het Baken, zo vertelde de Almeerse bij de politie. Het steekwapen werd daar later inderdaad gevonden. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat de slagaders van de slachtoffers op een haar na waren gemist.

Advocaat: ‘Cliënte handelde uit noodweer’
Volgens de officier van justitie hadden de moeder en zoon bij het incident kunnen overlijden. Maar de verdachte liet weten dat de getuigenverklaringen niet op waarheid berust zijn. Ze gaf aan dat ze zich bedreigd en ingesloten voelde. “Ik wilde weg maar zij hielden me tegen.” Haar advocaat doet een beroep op noodweer. De Almeerse betuigde wel spijt over het wapen: “Ik had nooit dat keukenmes moeten meenemen.”

Uit een observatie door het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat de vrouw aan ADHD lijdt. Daardoor verliest ze het overzicht in hectische situaties. De deskundigen van het PBC adviseren om tbs met voorwaarden op te leggen. Zo kan ze leren haar impulsen te bedwingen, luidt het advies. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant