463
Almere

Van tragedie tot triatleet: Philipp’s indrukwekkende reis naar de Challenge Almere

Op 2 juni 2014 werd het leven van de Zwitserse Philipp Bosshard op zijn kop gezet. Een tragisch werkongeluk beroofde hem van 88 procent van zijn huid. Nu, bijna tien jaar later, maakt deze veerkrachtige atleet zich op voor de Challenge Almere-Amsterdam, zijn allereerste lange afstand triathlon. Vorig jaar deed hij ook al mee in Almere, toen deed hij een halve triathlon.

In een fractie van een seconde ontbrandde een gasmengsel tijdens zijn laswerkzaamheden diep in een buis. “Ik zat midden in de vlammen”, zegt Philipp, “maar het lukte me wonderbaarlijk genoeg om te ontsnappen.” Wat volgde was een beproeving: 13 uur op de operatietafel, maanden in een kunstmatige coma, en een jaar op de intensive care.

De sportieve uitdaging helpt me enorm om mijn dagelijks leven positief en krachtig te leven

Philipp Bosshard

“Voor mij was de grootste verandering dat mijn lichaam niet meer was zoals het eerst was. Bijvoorbeeld mijn gezicht: dat is van onder tot boven bedekt met littekens en heeft ook geen egale huidskleur meer zoals voorheen. Mijn rechteroor ontbreekt. De littekenhuid trekt mijn onderste oogleden naar beneden vanaf mijn wangen, dus mijn ogen sluiten niet meer 100 procent en mijn oogleden zijn rood.”

Reis naar herstel

Foto door @FilipZuan

Toen hij eindelijk ontwaakte, was zijn eerste vraag of hij ooit nog zou kunnen sporten. “Ik dacht dat ik snel naar huis zou kunnen, maar mijn reis naar herstel was eigenlijk nog maar net begonnen.”

Zijn herstel ging gepaard met diepe dalen. “De tijd in het ziekenhuis was voor mij een hele donkere tijd, met veel pijn, waarin ik voor mezelf niet wist hoe ik hier uit moest komen. Je kunt ook geen horizon zien, je kunt niet zeggen na drie of vier weken kan ik hier weer weglopen – of na tien maanden. Net toen het goed ging, kwam de volgende klap en viel ik weer in het volgende gat, zowel psychisch als lichamelijk.”

De nasleep had op psychisch vlak een grote impact op het leven van Philipp. “De zelfmoordgedachten waren gedurende het hele jaar vrij kortstondig, maar ik denk dat het de tijd was die de meeste impact had. Natuurlijk, als je non-stop suïcidale gedachten hebt en gewoon niet meer wilt leven, denk ik dat dat het ergste is, ook voor de mensen om je heen. Ik ben daar altijd open over geweest. Dat was het dieptepunt dat ik ooit heb bereikt en dat wil ik nooit meer bereiken.”

De weg terug

Foto door @FilipZuan

Sporten heeft Philipp geholpen om zijn weg terug te vinden, zowel fysiek als mentaal. “Ik begon over dingen te dromen en ze me voor te stellen. Ik skiede bijvoorbeeld mentaal van de skipiste naar beneden. Dat hielp om even zonder pijnstillers aan de pijn te ontsnappen en gaf me veel levensvreugde terug, omdat ik wist dat het leven mooi is en niet alleen bepaald wordt door deze pijn en pijn en dat dit tijdelijk is.”

In 2016, na twee jaar in de kliniek, kon hij weer sporten. “In het begin kon ik alleen hardlopen: 2 minuten per keer. Later ben ik gaan fietsen. Toen, in 2017, de eerste sprong in het water. Zodra ik in alle drie de disciplines kon presteren, begon ik volgens een trainingsplan te werken.”

Grenzen kennen en verleggen

Philipp bereidt zich nu voor op de Challenge Almere. “Triatlon daagt me uit, leert me mijn grenzen kennen en helpt me die te verleggen”, zegt hij. “Als extreme duursport stelt triatlon me voor grote mentale uitdagingen. Om ze de baas te worden, moet ik een strategie ontwikkelen en die uitvoeren. Dit is precies wat ik nodig heb in mijn dagelijks leven. De sportieve uitdaging helpt me enorm om mijn dagelijks leven positief en krachtig te leven.”

Zijn favoriete onderdeel op de triathlon is zwemmen. “Zwemmen, zeker weten. Mijn “tweede” huid zit over mijn hele lichaam en zwemmen is voor mij de beste manier om mijn hele lichaam te gebruiken.” Zaterdag zal de Zwitser 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en als afsluiter 42 kilometer hardlopen. Een enorme opgave, maar als iets blijkt uit het verhaal van Philip is dat wilskracht en doorzettingsvermogen leidend kunnen zijn.

Zijn boodschap is duidelijk: “Wat er ook gebeurt, het is mogelijk om op te staan en verder te gaan. Mijn ongeluk ligt in het verleden; wat telt, is de toekomst.”

De triathlon in Almere is zaterdag van 07.00 tot 17.00 live te volgen via een samenwerking tussen 1Almere & Omroep Flevoland. Kijk live mee via Ziggo op kanaal 37 en kanaal 758 bij KPN. Meekijken kan ook via 1Almere.nl

Dit vind je misschien ook interessant