466
Almere

Na veertig jaar is Almere nog steeds de triathlonstad van Holland

Veertig jaar geleden beleefde Almere een bijzondere primeur. In 1983 doken voor het eerst in alle vroegte triatleten in het water van het Gooimeer voor 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon. Sindsdien zijn de triathlon en Almere onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Inmiddels is de Holland Triathlon, zoals het evenement vroeger door het leven ging, omgedoopt tot de Challenge Almere-Amsterdam en met de groei van de stad is de triathlon in de loop der jaren van Almere-Haven naar Stad verhuisd.

Aanstaande zaterdag start de wedstrijd even na zeven uur in de ochtend. Dan duiken eerst de vrouwen en een kwartier later de mannen in het water van het Weerwater. Met als inzet de Europese titel Long Distance.

In de mannenwedstrijd wordt veel verwacht van Kieran Lindars. De Brit finishte vorig jaar in 7:55:44 en heeft zijn zinnen gezet op titelprolongatie. Na een succesvol jaar met diverse topklasseringen, rekent hij zichzelf zeker tot één van de favorieten voor de felbegeerde overwinning in Almere. “Ik weet wat er nodig is om een wedstrijd als Challenge Almere-Amsterdam te winnen. Uiteindelijk gaat het om diegene die het best met de moeilijke momenten om kan gaan en die geen gekke dingen doet als het goed gaat.”

Concurrentie

Lindars mag op sterke concurrentie rekenen, want Challenge Almere-Amsterdam kent dit jaar niet alleen een kwalitatief sterk, maar ook kwalitatief diep veld. Sinds 2012 kent Challenge Almere-Amsterdam geen Nederlandse winnaar meer in de mannenrace: Dirk Wijnalda was de laatste die die eer toebedeeld kreeg. Dit jaar zou daar zomaar eens verandering in kunnen komen, met Menno Koolhaas en Evert Scheltinga als grootste troeven.

De drie favorieten van de race hebben tientallen andere mannen om rekening mee te houden. Onder hen onder andere Andrew Starykowicz (USA), voormalig winnaar Matt Trautman (RSA), Tomas Renc (CZE), Jesper Svensson (SWE), Pamphiel Pareyn (BEL) en Thomas Bishop (GBR). 

Vrouwen

Ook in de vrouwenrace keert de titelverdedigster terug naar Challenge Almere-Amsterdam. Katharina Wolff koestert warme herinneringen aan de wedstrijd, waar ze vorig jaar won in een tijd van 9:10:10. De topatlete, die haar bestaan als profatleet combineert met een baan als lerares, kijkt uit naar de strijd op het parcours en gaat met veel vertrouwen van start. “Meer dan vorig jaar. Ik heb me goed kunnen voorbereiden op deze race.” 

Grootste favoriet is echter de Nederlandse Els Visser. Visser ging – onlangs haar ruime ervaring – pas één keer eerder van start bij Challenge Almere-Amsterdam. Ze werd in 2019 tweede achter landgenote Yvonne van Vlerken. Afgelopen jaar, toen ze ook als favoriet van start zou gaan, werd ze in de nacht voor de start ziek en moest ze een uur voor het startschot afmelden.

Gratis livestream

Op vrijdag 8 september volgt de Senior & No-Limit Challenge en een gratis Kids Run. Op zaterdag 9 september volgen het Europees Kampioenschap Long Distance en altijd populaire Middle Distance. Op zondag 10 september is een Awards Ceremony.

De profvrouwen starten op zaterdag 9 september om 7:10 uur. De profmannen volgen om 7:25 uur. De wedstrijd wordt gratis via een livestream uitgezonden – inclusief commentaar – en publiek kan atleten volgen via www.challenge-family.live. Meer informatie over de wedstrijd op www.challenge-almere.com.

Dit vind je misschien ook interessant