2.2K
Almere Stad

Tijd om te oogsten breekt aan voor ASC Waterwijk

De voorbereiding op het amateurseizoen 2023/2024 is in volle gang. Afgelopen zaterdag speelde Jong Almere City de eerste wedstrijd in de landelijke Tweede Divisie en over twee weken starten de in lagere afdelingen spelende clubs met de bekercompetitie. Op 23 september start de reguliere competitie. 1Almere maakt een rondje langs de velden. Deze week: tweedeklasser ASC Waterwijk.

Zonder enige twijfel is de club uit Almere Stad de meest in het oog springende Almeerse amateurvereniging. Met 1800 leden is het de grootste en in de Top 200 Jeugd van Nederlandse amateurclubs van het seizoen 2022/2023 staat de club van voorzitter John de Vries op een 17e plaats. Indrukwekkend, als je nagaat dat Nederland meer dan 2500 verenigingen telt die op het veld actief zijn.

Dat ASC Waterwijk ‘slechts’ op die 17e plek staat heeft een oorzaak. Alle hoogste jeugdteams spelen op divisieniveau en spelen daarin veel tegen teams van BVO’s, echter in het opstellen van de ranking wordt ook het competitieniveau van de eerste selectie meegeteld. En dat is niet hoog, maar ook niet laag. Nederland telt acht amateurniveaus en ASC Waterwijk acteert, net als SC Buitenboys, op het vijfde niveau.

“Het moment is aangebroken om te oogsten. Talentvolle jeugd die niet vertrekt naar betaalde clubs of stopt gaat doorstromen naar de zaterdagselectie. Dat moment is nu aangebroken. En als je zo veel jaar op hoog niveau in de jeugd hebt gespeeld, dan zie je dat terug in een speler als hij volwassen wordt”, aldus voorzitter John de Vries.

Hecht trainersduo
Aan Ryan Smart, de nieuwe hoofdtrainer van ASC Waterwijk de dankbare taak om het oogstproces dit seizoen in gang te zetten. Hij had vorig seizoen nog samen met Michael van Mouwerik ASC Waterwijk O18 onder zijn hoede, maar neemt nu het stokje over van Ben Vis.

“De club kwam met het verzoek of Michael, met wie ik al zes jaar samenwerk, en ik, het eerste wilden trainen. Die stap wilden wij wel maken”, aldus Smart die zelf bij SV Almere voetbalde en zelf zijn voetbalschoenen op 21-jarige leeftijd aan de wilgen hing.

Met Smart heeft ASC Waterwijk een trainer van kaliber, op papier althans. De 36-jarige oefenmeester is in het bezit van het diploma UEFA A, waarmee hij in de top van het amateurvoetbal en zelfs in het betaalde voetbal als assistent-trainer aan de slag mag. Of dat ooit gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Smart, in het dagelijks leven strategisch adviseur bij Schiphol, heeft voor zichzelf nog geen concreet pad als trainer uitgestippeld: “Op het allerhoogste niveau werken is natuurlijk mooi. De papieren heb ik, helaas geen voetbalverleden als prof, want dat helpt absoluut in de voetbalwereld. Daarentegen heb ik wel een goede baan en het is dan maar de vraag of trainen in de absolute top en mijn werk wel te combineren zijn. Maar dat is een vraagstuk voor de toekomst.”

Vorig seizoen miste ASC Waterwijk de nacompetitie op een haar na. Of het team van Smart dit jaar hoge ogen gaat gooien nu het weer in de sterke Amsterdamse regio uitkomt is nog maar de vraag. 

Bouwseizoen
“Een hoge klassering en meedoen om de prijzen is natuurlijk wat het leuk maakt, maar de nadruk ligt bij ons op dit moment op het doorstromen van onze talentvolle jeugd. Dit jaar hebben wij dan ook onze O23-selectie geïntegreerd met de zaterdagselectie. Dit gaat dus echt een bouwseizoen worden”, aldus Smart.

De kern van de selectie van Smart bestaat uit geroutineerde spelers, die er al jaren lang spelen, maar wel tijdens hun jeugd op niveau elders hebben gespeeld. Er zijn bij ASC Waterwijk dertien spelers vertrokken. Vanuit de jeugd maakten zeven spelers de overstap en er zijn vijf nieuwe spelers, onder wie twee van SC Buitenboys. Denzel Plettenberg en Surainy Carolus maakten de overstap van Almere-Buiten naar Almere-Stad.

Over twee weken, op zaterdag 2 september, start ASC Waterwijk in de bekercompetitie tegen het vorig jaar gepromoveerde BFC. Op 23 september start de competitie. Op de derby tegen SC Buitenboys is het nog even wachten. Die staat in de twaalfde speelronde op het programma, maar dan hebben we de oliebollen en het vuurwerk al weer achter de rug.

Volgende week donderdag: SC Buitenboys.

Dit vind je misschien ook interessant