108.9K
Almere

Bijna elk huis heeft straks 4 kliko’s, maar dat is niet voor lang

De groene duo-bakken voor afval verdwijnen langzaam uit het Almeerse straatbeeld. De gemeente is bezig met een grote omruilactie. In plaats van de duo-bak heeft ieder huishouden straks twee losse kliko’s: één voor restafval en één voor GFT. Maar het is een tijdelijke noodmaatregel, over een paar maanden kan de situatie opnieuw veranderen.

De reden voor de grote wisselactie is dat er problemen zijn met de duo-vuilniswagens die de groene containers legen. Deze wagens hebben twee opvangbakken en zijn bedoeld om het gescheiden afval ook gescheiden in te zamelen. Maar de Almeerse vuilniswagens zijn sterk verouderd. Vorig jaar al vielen dagelijks vuilniswagens uit. 

Duo-inzamelwagen. Foto door gemeente Almere

De reparaties kosten veel tijd, en nieuwe duo-vuilniswagens zijn niet meer te kopen of te huren. Een afvalprobleem dreigde. De gemeente besloot om zo snel mogelijk afscheid te nemen van de duo-containers en dus over te gaan op ‘mono’: hele containers. Want gewone vuilniswagens zijn makkelijker te kopen of te huren als ze stuk gaan.

Een groot deel van Almere is al om, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De meeste woningen hebben nu in totaal vier vuilnisbakken voor de deur staan. Eentje voor GFT, een kliko voor restafval, een papierbak en een voor PMD (plastic, metaal en drinkpakken). In de wijken waar dat nog niet het geval is, zal dat tussen september en december gebeuren. “In december verwachten wij dat bijna alle containers zijn omgewisseld”. In sommige gevallen verandert de inzameldag, dat is terug te zien in de afvalkalender.  

Chip
De nieuwe containers hebben een chip die gekoppeld is aan het huisadres. De gemeente geeft aan dat hierdoor een verloren of rondzwervende container makkelijk is terug te brengen naar de juiste woning. ‘Daarnaast kunnen we in de toekomst tellen hoeveel huiscontainers er per inzamelroute worden geleegd. Zo kunnen we de routes nog beter en slimmer inplannen’.

Tijdelijk
De situatie is dus tijdelijk, uiteindelijk hoopt de gemeente over te kunnen gaan op een nieuw afvalinzamelingsysteem waarbij restafval en PMD in dezelfde bak mogen. Dan wordt één van de containers weer overbodig. De exacte planning hiervan is echter nog onzeker, omdat er nog geen contract is afgesloten met een verwerkingsbedrijf. “Het is op dit moment nog niet in te schatten wanneer dit proces afgerond is”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Op zijn vroegst zal deze zogenoemde PMD+-methode ingaan in het voorjaar/zomer van 2024. “Dat zal wijk voor wijk gebeuren, en ongeveer een jaar duren. Dat betekent dat de laatste wijk in Almere in 2025 op de inzameling van PMD+ zal overgaan”. Tot die tijd staan er voor bijna alle Almeerse voordeuren dus de vier verschillende containers.

Dit vind je misschien ook interessant