37.1K
Almere

‘Schrikbarend hoge toename’ ratten- en muizenoverlast na ingaan nieuwe regels

Ongediertebestrijdingsbedrijven in Almere merken een toename in het aantal meldingen van overlast door ratten en muizen. Door nieuwe regels is het sinds begin dit jaar lastiger om binnenshuis gif te gebruiken om ongedierte tegen te gaan. Dat zorgt volgens vier Almeerse bestrijdingsbedrijven ervoor dat meer mensen last hebben van de dieren. Die toename komt volgens de bedrijven bovenop de al toenemende trend van meldingen van de afgelopen paar jaar.

In plaats van bestrijden probeert één van de ondernemers nu de ratten te vangen, maar dat lost vaak het probleem niet op. “Er komen snel nieuwe ratten bij waardoor de populaties te groot worden. Daardoor loop je achter de feiten aan”, vertelt MDB Ongediertebestrijding. Dat merkten ze onlangs ook in de Staatsliedenwijk. Eind juli was er in die wijk een groot rattenprobleem. Daar zagen buurtbewoners er wel twintig over straat lopen. Ook was er in ieder geval één huis waar een rattenhol zat.

Volgens een ander bestrijdingsbedrijf is er naast ratten een ‘schrikbarend hoge toename’ in het aantal meldingen voor muizen bij zijn bedrijf. “Normaal is de periode dat muizen overlast geven in de koude periodes van het jaar, maar nu loopt het door.”

Nieuwe wetgeving
Bedrijven mogen sinds januari van dit jaar geen gebruik meer maken van gif om de dieren in gebouwen te bestrijden. En in woningen zijn veel gifsoorten verboden. De nadruk ligt voortaan op het voorkomen van overlast in plaats van het bestrijden van de dieren. Daardoor wordt het voor bedrijven lastig om de overlast op te lossen.

Volgens een van de ondernemers is het zo dat een huis waar overlast is, eerst hermetisch moet worden afgesloten. Pas als dat niet werkt mag er volgens de ondernemer overgegaan worden op bestrijding. “Die methode kost de particulier gewoon tussen de 700 en 800 euro en dat is niet te betalen.” Volgens MDB Ongediertebestrijding lopen de bestrijders daardoor omzet en klanten mis. “We geven nu het advies dat mensen zelf klemmen kopen om de dieren te bestrijden, maar dat levert ons niks op.”

Dit vind je misschien ook interessant