2.6K
Almere Buiten

Oostvaardersplassen toegankelijker dankzij vlonderpad

De Oostvaardersplassen worden toegankelijker door een uniek vlonderpad waaraan wordt gewerkt. Het beschermde natuurgebied tussen Lelystad en Almere krijgt een pad dwars door een moerassig gebied, waar bezoekers op eigen houtje de natuur kunnen ontdekken. 

“Het maakt een deel van het moeras extra toegankelijk”, zegt boswachter Rosan op den Kelder. “Je gaat over waterpartijen heen. Je kan door het riet lopen. Dan hoor je de baardmannetjes, misschien kom je een roerdomp tegen, de zeearend vliegt over je hoofd. Het is een fantastisch mooie wandeling.” 

Het nieuwe vlonderpad verbindt meerdere hoofdpunten met elkaar in het natuurgebied. De route gaat onder andere ook over een stuw. De wandeling door dit stuk van het moeras was eerder alleen mogelijk onder leiding van een gids. Dat is nu niet meer noodzakelijk. Op den Kelder: “De route was spannend omdat je dan over een sluis moest. Nu hebben we het pad verstevigd zodat iedereen er goed overheen kan. En er zijn leuningen bij de bruggen.”

Duurzaam
De vlonderbrug is gemaakt van duurzaam materiaal. Aannemer Lennert Joore van Flora Nova: “Het is samengeperst plastic. Dat doen we omdat de opdrachtgever een lange levensduur eist van het gebruikte materiaal. Dit gaat vijftig jaar mee.” Het materiaal rot en splintert niet, heeft geen onderhoud nodig en bevat geen schadelijke stoffen volgens de aannemer.

Het vlonderpad wordt opengesteld buiten het broedseizoen en buiten de winterperiode, vanwege rust voor de dieren. De verwachting is dat het pad vanaf half juli volgend jaar voor het eerst open is voor bezoekers.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant