Reddingsbrigade
10.5K
Almere

KNRM: ‘Water rondom Almere probleemgebied voor watersporters’

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) moet vaak in actie komen in het vaargebied rondom Almere. Om watersporters attent te maken op de risico’s heeft de KNRM deze zomer een hotspotkaart gemaakt met watergebieden waar watersporters vaak in de problemen komen. Rondom Almere zijn vooral planten de boosdoener.

De hotspotkaart is onderdeel van KNRM’s watersport campagne “Wij helpen… bij nood en problemen op het water”. De campagne is bedoeld om watersporters te informeren wat ze moeten doen bij pech of noodsituaties op het water en hoe ze die kunnen voorkomen. Het water rondom Almere is al jarenlang probleemgebied, en ook deze zomer moeten watersporters dus rekening houden met waterplanten.

Onder het Randmerengebied vallen de vaargebieden het Gooimeer, Eemmeer, Eem, Nijkerkernauw, Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer én de binnenwateren van Flevoland. Volgens de kaart hebben watersporters op het IJmeer, Gooimeer en Eemmeer vaak motorproblemen door waterplanten, wind en golfslag.

Wie ooit op de wateren in Almere heeft gevaren, weet dat waterplanten voor veel problemen kunnen zorgen. In het Randmerengebied zorgt de waterplant fonteinkruid voor vastgelopen schroeven en verstopte koelwaterleidingen. “Het zijn lange slierten, die rond de zomer steeds meer aan de wateroppervlakte komen te liggen”, zegt schipper Mark van den Brink van KNRM-reddingstation Huizen. De KNRM geeft het advies om in de vaargeul te blijven varen. “Daar worden de waterplanten ‘gemaaid’ en heb je minder kans dat de boel vastdraait.”

Dit vind je misschien ook interessant