954
Almere

Provincie is niet blij met nieuwe dienstregeling NS

Net als reizigersorganisatie Rover is de provincie niet tevreden over de nieuwe dienstregeling van de NS. Daarin gaan er in de daluren minder sprinters rijden. De provincie laat weten juist meer mensen de trein in te willen krijgen en dat de plannen van de NS daar niet bij helpen.

Rover riep de provincie en gemeenteraden dinsdag op om actie te ondernemen tegen de vermindering van het aantal treinen. De NS snijdt volgend jaar in de daluren, op vrijdag en in het weekend in het aantal sprinters tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Daar rijdt dan nog maar twee keer per uur een sprinter, zo is het plan. Volgens Rover betekent dit een verslechtering voor reizigers naar met name Almere Buiten, Dronten en Kampen Zuid.

Een woordvoerder van de provincie laat weten dat Flevoland op 4 juli een adviesaanvraag van de NS heeft gekregen voor de dienstregeling voor 2024. De provincie heeft tot 5 september de tijd om hierop te reageren. Vooruitlopend op de formele reactie aan de NS, laat de woordvoerder aan Omroep Flevoland weten dat de provincie niet tevreden is over de afschaling van het treinenaanbod in Flevoland. ”Wat ons betreft past dit niet in de ontwikkeling die wij (met de NS) beogen voor de Flevolijn/Hanzelijn. We willen juist meer inwoners enthousiast maken om met de trein te reizen.”

“Ook de gemeente Almere is van plan om rondom stations meer woningen te bouwen, zodat deze bewoners eenvoudig gebruik kunnen maken van de trein. Een aantrekkelijk treinproduct hoort hierbij”, zegt de woordvoerder verder. ”Het streven naar reizigersgroei past in het perspectief op langere termijn: in 2030 zal de dienstregeling een sprong vooruit maken.”

Flevoland werkt op dit moment met andere provincies en vervoersregio’s aan een officiële reactie, die begin september naar de NS gaat.

De reden voor de nieuwe dienstregeling is volgens de NS dat na corona het reisgedrag blijvend veranderd is. “Op sommige momenten zien we minder reizigers in de trein, zoals op vrijdag. In daluren en in het weekend tikt het reizigersaantal juist al niveaus aan van voor corona. Dinsdagen en donderdagen zijn typische reisdagen geworden. Dat alles vraagt om een andere dienstregeling dan voorheen”, laat de organisatie weten.


Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant