763
Almere

Reizigersvereniging slaat alarm om plannen NS

Reizigersvereniging Rover waarschuwt de provincie en de gemeente Almere in een brief over de inkrimping van het aantal treinen in Flevoland. Rover vindt dat de provincie alles in het werk moet stellen om NS over te halen de plannen voor de nieuwe dienstregeling in Flevoland van volgend jaar te herzien.

De NS wil volgend jaar in de daluren, het weekend en op vrijdag nog maar twee keer per uur een sprinter laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Dat heeft gevolgen voor alle treinreizigers in Almere. Voor inwoners van Almere Buiten zullen de gevolgen het grootst zijn, zegt Rover. Dit station houdt in de spits nog twee treinen per uur over per in beide richtingen, terwijl dat er nu nog zes per uur zijn. Dat komt doordat eerder geschrapte intercity’s niet terugkeren.

Volgens Rover moest de reiziger in Flevoland dit jaar al flink wat reismogelijkheden inleveren. Zo reden er vanwege de corona-nasleep en personeelsgebrek in de daluren minder intercity’s tussen Lelystad en Schiphol en in het weekend werd de sprinter tussen Almere Centrum en Oostvaarders geschrapt. Dat dreigt nu een langdurige situatie te worden, zegt Rover. 

Op andere plekken in Nederland gaan er juist meer treinen rijden. Rover-Flevoland vraagt daarom aan Provinciale Staten en gemeentes om actie te ondernemen richting de NS. “Als de situatie met een beperkte treindienstregeling in Flevoland nog langer duurt, dreigen reizigers af te haken”, schrijft Rover aan de provincie en gemeenten. Daarnaast vindt de reizigersvereniging een goede treinverbinding ook van belang voor het voorkomen van files op de A6 en A1. “Alleen met een aantrekkelijk treinproduct kunnen automobilisten worden verleid te kiezen voor de trein.”

Het plan van de NS is nog niet definitief. Na de zomer blijkt of de treinen in Almere inderdaad minder vaak zullen rijden.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant